Harison Ford u Kanu na premijeri ‘Indijana Džonsa’

Harison Ford u Kanu na premijeri ‘Indijana Džonsa’

Harison Ford bio je u Kanu na dugo očekivanoj premijeri filma „Indijana Džons i brojčanik sudbine“ u četvrtak uveče, 15 godina otkako je glumac poslednji put doneo bič i šešir avanturističkog arheologa na Veliki ekran, piše Rojters.

Novi film, u kojem glume i danski glumac Mads Mikelsen i Fibi Voler-Bridž iz britanske TV drame „Fleabag“, peti je u seriji i prvi koji nije režirao Stiven Spilberg. Režiser je ovoga puta bio Džejms Mangold iz filma „Ford protiv Ferarija“.

Na bulevaru Kroazet masovno su izašle poznate ličnosti i obožavaoci zbog filma. Među onima koji su šetali crvenim tepihom da bi imali priliku da ga prvi vide bili su britanski reditelj Stiv Mekvin, glumac Čarli Hiton i Raoni Metuktire, poglavica brazilskog starosedelačkog plemena i ekolog.

Vidno ganut Ford (80) dobio je počasnu nagradu za svoju filmsku karijeru uoči premijere. „Kažu da kad umreš, vidiš kako ti život bljesne pred očima, a ja sam upravo video svoj život pred očima, veliki deo mog života“, rekao je publici, među kojima je bio i generalni direktor Diznija Bob Ajger.

Film je dobio petominutne ovacije. Rane recenzije su uglavnom bile pozitivne, a časopis Total Film je rekao da postoji „nostalgičan, staromodan osećaj u filmu“.

U petom i najnovijem delu, smeštenim u 1969, Indijana Džons kreće da pronađe brojčanik koji može da promeni vreme. On je u pratnji svoje kumče, koju igra Voler-Bridž, i mora da se suoči sa Mikkelsenom kao zaposlenim u NASA-i koji je bivši nacista.

Ford je prvi put igrao taj lik – arheologa koji nosi fedoru, sa bičem i avanturista koji se plaši zmija – 1981. On je prošlog meseca rekao za Total Film da će mu ovo biti poslednji put u toj ulozi.

Datum izlaska najnovijeg filma je nekoliko puta odlagan nakon što je objavljen 2016. godine. Sledi film „Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje“ iz 2008. godine, koji je dobio različite kritike.

Franšiza „Indijana Džons“, koju je stvorio Džordž Lukas, čuveni „Ratovi zvezda“, zaradila je skoro 2 milijarde dolara na svetskim blagajnama sa prva četiri filma. Takođe je inspirisala TV seriju „Hronike mladog Indijane Džonsa“.

„Dial of Destiny“ je prvi film „Indijana Džonsa“ koji je Walt Disney Co snimio otkako je kupio prava distribucije za franšizu od Paramount Pictures 2013. godine.

Film će biti pušten široj publici krajem sledećeg meseca.