Nabujale reke Aljaske ostavljaju za sobom ogromne komade leda, oštećene kuće

Nabujale reke Aljaske ostavljaju za sobom ogromne komade leda, oštećene kuće

Zastoji od leda koji su blokirali dve reke na Aljasci su se oslobodili tokom vikenda, oslobađajući talas leda i vode koji je izazvao velike poplave, oštetio kuće i ostavio za sobom ogromne komade leda visoke i do 3,7 metara, preneo je AP.

Poplavne vode na rijeci Jukon dostigle su vrhunac ili blizu rekordnog nivoa u maloj zajednici Circle – najviše od 1945. godine – rekao je Mike Ottenveller, prognostičar iz Centra za prognozu rijeka Aljaske i Pacifika. Poplave bi mogle da se nastave narednih nekoliko nedelja kako se sneg topi, rekao je on.

Voda je brzo porasla u subotu pre nego što se u nedelju povukla na reci Jukon na istoku države i reci Kuskokvim na jugozapadu, izvestio je Enkoridž dejli njuz. Kuće su podignute sa temelja, razbijene ledom ili preplavljene vodom u zajednicama kao što su Circle i Crooked Creek.

Guverner Mike Dunleavi izdao je deklaraciju o katastrofi za zajednice Circle i Eagle na rijeci Jukon, kao i Crooked Creek na Kuskokvimu i Glennallen na rijeci Copper.

Poplave od leda u proleće nisu neuobičajene na Aljasci, ali ove godine rizik je bio veći.

„Kombinacija hladnog aprila i dubokog snega zaista opterećuje kockice“, rekao je Rik Toman, specijalista za klimu u Međunarodnom arktičkom istraživačkom centru na Univerzitetu Aljaske Ferbanks.

Međutim, Thoman je rekao da se očekuje da će ova vrsta poplava postati manje uobičajena u narednih nekoliko decenija kako proleća budu topla.

Dajan Olmsted, učiteljica u Krugu, rekla je da je bilo potrebno samo oko 10 minuta da se hladna poplavna voda podigne za stopu (30 cm) nakon što su počele da puze ka školi oko 20 časova. Olmsted je rekla da je gledala kolegu kako je spasena iz njihove kuće i dovedena u školu. Oko 21:30, voda je „počela da se povlači skoro jednako dramatično kao što je porasla“, rekla je ona.

Olmstedov auto je uništen i ona je izgubila većinu svojih stvari. Plakala je dok je ispitivala štetu u zajednici, uključujući jednu kuću u blizini reke koju je odnelo i najmanje sedam drugih srušenih iz temelja i pretučenih ledom, rekla je ona.

Vlasti su bile svesne da su najmanje tri kuće odbačene sa temelja jer su u toku procene štete, rekao je Džeremi Zidek, portparol državne kancelarije za vanredne situacije.

Niko nije povređen, ali su službenici hitne pomoći radili na transportu generatora, rezervnih komunikacionih sistema i čiste vode za piće do sela od oko 75 ljudi, otprilike 257 kilometara severoistočno od Ferbanksa.

Oporavak će biti izazovan u Circle i Crooked Creeku, rekao je Zidek.

„Postoji mnogo leda koji se nataložio na putevima i unutar zajednice – a mi govorimo o ogromnim komadima leda, od kojih su neki visoki i do 12 stopa“, rekao je on.

Većina od 90 stanovnika Krive reke evakuisana je u seosku školu, koja se nalazi na višem mestu, rekao je Zidek.

Međutim, nabujale vode nasukale su 12 ljudi u drugom spratu kuće, rekao je Zidek. U pomoć je pozvan helikopter Nacionalne garde Aljaske, ali je obližnji helikopter iz projekta Donlin Gold uspeo da preleti i spasi troje nasukanih stanovnika. Ostali su pristupili čamcu kada je poplava počela da se povlači.

Zidek nije odmah imao procenu koliko je kuća oštećeno.

Otenveler, prognostičar reke, rekao je da je nivo vode u Krivoj reci bio čak 5 stopa viši (1,5 metara) u odnosu na 2011, godinu koja je obeležila najekstremnije poplave koje je selo videlo poslednjih decenija.