Musk kaže da se neće povući sa mesta generalnog direktora Tesle

Musk kaže da se neće povući sa mesta generalnog direktora Tesle

Elon Musk je u utorak odbacio spekulacije da bi mogao da se povuče sa mesta Teslinog izvršnog direktora i rekao je na godišnjem sastanku akcionara kompanije da će kompanija za proizvodnju električnih automobila i solarnih panela početi da se oglašava, prenosi AP.

„Recite da nije tako“, upitao je jedan akcionar Maska o povlačenju sa mesta Teslinog lidera. „Nije tako“, odgovorio je bez daljeg razgovora.

Kada je drugi akcionar predložio da Tesla pokuša da reklamira, Musk je rekao da je otvoren za to.

„Ovo ima neke zasluge“, rekao je on akcionaru na sastanku u Teslinoj fabrici u blizini Ostina u Teksasu. „Pokušaćemo sa malo reklamiranja i videti kako ide.

Poznato je da je Tesla izbegavao da plaća oglašavanje poput svojih konkurenata, oslanjajući se mnogo na Muskovu sposobnost da generiše besplatan publicitet – on ima 140 miliona pratilaca na Tviteru, društvenoj medijskoj kompaniji koju je prošle jeseni kupila za 44 milijarde dolara.

Musk je rekao akcionarima da se softver kompanije „Full Self-Driving“ približava mestu gde je bezbedniji od ljudske vožnje. On je ranije rekao da bi sistem trebalo da bude spreman ove godine, što je obećao već nekoliko godina.

Tesla na svojoj veb stranici kaže da automobili ne mogu sami da se voze i da ljudi moraju biti spremni da intervenišu u svakom trenutku. Kompanija je takođe bila primorana od strane američkih bezbednosnih regulatora da opozove softver jer u nekim slučajevima nije poštovao saobraćajne zakone. Problemi koje je primetila Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima treba da se otklone ažuriranjem softvera na mreži.

Tokom sastanka u utorak, Musk je upozorio da bi narednih 12 meseci moglo biti izazovno za kompaniju sa sedištem u Ostinu, uglavnom zbog toga što su rastuće kamatne stope povećale cenu kupovine automobila.

„Tesla nije imuna na globalno ekonomsko okruženje“, rekao je on, predviđajući da će kompanija proći kroz period i poslovati dobro, čak i kada će mnoge kompanije bankrotirati.

Kasnije je na CNBC-u govorio o pristupačnosti Teslinih automobila. „Ako se povećaju plaćanja automobila ili vaše kuće, imate manje novca za druge stvari“, rekao je on.

On je okupljenima rekao da je ponekad bol u radu bio „prilično mučan“. On je svoje vreme kao izvršni direktor Tvitera nazvao „kratkoročnom distrakcijom“ i rekao da je kompaniji potrebna operacija na otvorenom srcu da bi osigurala svoj opstanak.

Sada je na stabilnom mestu i srećan je što ima Lindu Jakarino, koju je angažovao od NBCUniversal-a, da vodi Tvitter. Musk je rekao da će količina vremena koje će posvetiti Tviteru biti „relativno mala“ u poređenju sa poslednjih šest meseci otkako je kupio platformu društvenih medija.

Pre Muskovog razgovora, akcionari su glasali za postavljanje suosnivača Tesle i bivšeg direktora tehnologije JB Straubela u odbor kompanije u naredne tri godine. Štraubel je napustio Teslu 2019. godine da bi pokrenuo kompaniju za reciklažu baterija.

Akcionari su takođe ponovo izabrali Maska i predsednicu Robin Denholm u odbor.