U Litvaniji očekuju da od banaka naplate više od 400 miliona evra specijalnog poreza za odbranu

U Litvaniji očekuju da od banaka naplate više od 400 miliona evra specijalnog poreza za odbranu

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda potpisao je u ponedeljak zakon o privremenom „solidarnom doprinosu“ banaka, koji je osmišljen da poveća finansiranje sektora odbrane.

Ovo je saopšteno iz kabineta litvanskog predsednika, piše „Evropska pravda“.

Država će sredstva dobijena u skladu sa odobrenim zakonom koristiti za finansiranje vojne mobilnosti i transportne infrastrukture dvostruke namene, kao i adaptaciju i stvaranje nove vojne infrastrukture.

„Solidarni doprinos“, koji je prošle nedelje odobrio litvanski parlament, odlučeno je da se uvede na pozadini viška bankarskih profita izazvanih povećanjem baznih kamatnih stopa zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

Zakon o „solidarnom doprinosu“ predviđa da sve banke i kreditne organizacije moraju da uplate ovaj doprinos u roku od dve godine, a iznos poreza iznosiće 60 odsto neto prihoda od kamata, što je više od 50 odsto više od prosečnog nivoa. ovih prihoda za četiri normalne finansijske godine.

„Očekuje se da će privremeni doprinos solidarnosti doneti više od 400 miliona evra tokom dve godine za finansiranje infrastrukturnih projekata odbrane, vojske i civilnog saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Litvanije je u aprilu objavilo planove za izdvajanje više od 3,1 milijarde evra za kupovinu vojne opreme i popunu skladišta potrebnom municijom različitog kalibra u narednoj deceniji.