Bela kuća: Rusija želi da kupi još dronova za napade od Irana nakon iscrpljivanja zaliha

Bela kuća: Rusija želi da kupi još dronova za napade od Irana nakon iscrpljivanja zaliha

Bela kuća je saopštila da Rusija želi da kupi dodatne napredne dronove od Irana za upotrebu u ratu Kremlja u Ukrajini nakon što je potrošila većinu od 400 dronova koje je prethodno kupila od Teherana.

Bajdenova administracija je prošle godine objavila satelitske snimke i nalaze obavještajnih službi za koje kaže da je Iran prodao na stotine dronova za napad Rusiji. Mesecima su zvaničnici javno izjavljivali da Sjedinjene Države veruju da Iran razmatra prodaju stotina balističkih projektila Rusiji, ali Vašington nije imao dokaze da je dogovor postignut.

„Iran takođe nastavlja da pruža Rusiji bespilotne letelice (bespilotne letelice) za jednosmerni napad. Iran je od avgusta obezbedio Rusiji više od 400 bespilotnih letelica prvenstveno vrste Shahed“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Rusija je potrošila većinu ovih bespilotnih letelica, koristeći ih za gađanje ukrajinske kritične infrastrukture unutar Ukrajine. Dajući Rusiji ove bespilotne letelice, Iran je direktno omogućio ruski agresivni rat u Ukrajini“, rekao je Kirbi novinarima.

Najnovije otkriće deo je upornog niza obaveštajnih nalaza administracije kako bi se detaljno objasnilo ono što američki zvaničnici kažu da je produbljivanje odbrambenog partnerstva između Rusije i Irana.

To je deo šireg nastojanja administracije da skine tajnost i objavi obaveštajne nalaze o moskovskom procesuiranju skoro 15-mesečnog rata u Ukrajini, u nadi da će dalje pokrenuti globalnu izolaciju Rusije.