Fotografije beloruskog lidera se pojavljuju nakon nekoliko dana odsustva koje su izazvale glasine o njegovom zdravlju

Fotografije beloruskog lidera se pojavljuju nakon nekoliko dana odsustva koje su izazvale glasine o njegovom zdravlju

Skoro nedelju dana je misterija gde se nalazi autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Ovaj 68-godišnjak je poslednji put viđen u javnosti na paradi povodom Dana pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi, izgledao je bled i naduven, a preskočio je slavljenički doručak u Kremlju da bi odleteo kući. Kasnije tog dana, pojavio se na sličnom događaju u svojoj prestonici Minsku kako bi proslavio pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, ali je potom danima preskočio druga zakazana pojavljivanja, podstičući spekulacije na društvenim mrežama o njegovom zdravlju.

Državna novinska agencija Belta je u ponedeljak izvestila da je Lukašenko pregledao postrojenje vazduhoplovnih snaga, a na predsedničkom sajtu je postavljena fotografija na kojoj se vidi kako ukočeno stoji u vojnoj jakni i pozdravlja salutira od oficira.

Namera fotografije je bila jasna – da se razbiju glasine i izveštaji da je Lukašenko teško bolestan – iako mu je na levoj ruci bio umotan zavoj. 9. maja na Crvenom trgu mu je previla desna ruka.

Čovek koji je gvozdenom pesnicom vladao Belorusijom skoro tri decenije bio je blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, dozvoljavajući Kremlju da koristi njegovu zemlju kao poprište za rat u susednoj Ukrajini, iako je prestao da čini njegove trupe u sukob.

Lukašenko je jedini strani lider koji se redovno sastaje sa Putinom od početka invazije u februaru 2022, sastao se 14 puta.

Njihovo poslednje druženje bilo je 9. maja, kada je Lukašenko prisustvovao moskovskoj paradi. Sedeo je pored Putina usred starijih veterana sa medaljama, kao i drugih lidera susednih država u nastojanju Kremlja da pokaže da Rusija nije bila potpuno izolovana usred rata u Ukrajini.

Međutim, na fotografijama i video snimcima Lukašenko je izgledao umorno. Posle defilea izostao je iz kraće šetnje vođa oko 300 metara (dvorišta) od Crvenog trga do Groba Neznanog vojnika, gde su položili cveće. Mediji izveštavaju da se Lukašenko do spomenika dovezao na električnim kolicima.

Zatim je preskočio doručak koji je priredio Putin i odleteo kući na ceremoniju Dana pobede u Minsku, iako nije uspeo da održi govor prvi put posle nekoliko godina, delegirajući ga svom ministru odbrane.

Od tada je otkazao sednicu vlade o korupciji, a zatim se, prvi put u godinama, nije pojavio na važnom državnom prazniku – nedeljnoj proslavi Dana zastave. Premijer Roman Golovčenko pročitao je obraćanje u njegovo ime.

Zatim je usledio državni izveštaj u ponedeljak o njegovom pojavljivanju na centralnom komandnom mestu beloruskih vazduhoplovnih snaga, iako nije bilo objašnjenja njegovih nedavnih odsustava ili izveštaja o njegovom zdravstvenom stanju. Fotografija Belte prikazuje ga kako mirno sedi za stolom na komandnom mestu.

Vladini zvaničnici nisu komentarisali neobično odsustvo Lukašenka, koji se obično pojavljuje na događajima i sastancima skoro svakodnevno, držeći dugačke, blistave govore. Vođa sa buretom se često prikazuje kako igra hokej na ledu ili radi u svom povrtnjaku.

Pavel Latuška, bivši vladin zvaničnik koji je postao opozicioni aktivista, citirao je neidentifikovane vladine izvore koji su rekli da Lukašenko pati od virusne infekcije sa komplikacijom miokarditisa – upale srčanog mišića.

U drugom izveštaju beloruske nezavisne novinske kuće Euroradio navodi se da je Lukašenko odveden u elitnu kliniku u Minsku, bez detalja o njegovom stanju.

Nijedan od tih izveštaja nije mogao biti nezavisno verifikovan.

Ruski poslanik Konstantin Zatulin rekao je ruskim medijima u nedelju da se Lukašenko „jednostavno razboleo“.

„Tamo nema ničeg natprirodnog, nije COVID-19. Čovek se jednostavno razboleo“, rekao je Zatulin, prenele su novine. „I pored toga što se čovek razboleo, smatrao je svojom dužnošću da dođe u Moskvu (9. maja), a iste večeri je održavao događaje u Minsku. Verovatno mu treba malo odmora i to je to“, rekao je Zatulin.

Upitan u ponedeljak o Lukašenkovom zdravlju pre depeše novinske agencije Belta, portparol Dmitrij Peskov je pozvao novinare da se „fokusiraju na zvanične izveštaje“.

„Nije bilo zvaničnih izveštaja iz Minska. I verujemo da je veoma važno da se fokusiramo na zvanične informacije“, rekao je Peskov.

Lukašenko, bivši direktor kolektivne farme, vodi Belorusiju od 1994. godine, gušeći svako neslaganje brutalnim represijama. Ekonomija u sovjetskom stilu decenijama se u velikoj meri oslanjala na jeftinu rusku energiju i kredite koje je Moskva velikodušno davala više puta.

U avgustu 2020, nakon što je osvojio šesti uzastopni mandat na izborima koji su naširoko proglašeni nameštenim, u zemlji su bili meseci protesta bez presedana. Vlada je odgovorila nasilnim obračunom, uhapsivši preko 35.000 ljudi, a hiljade je pretučeno dok su bili u pritvoru. Brojne nezavisne medijske organizacije i grupe za ljudska prava su ugašene, aktivisti su pobegli iz zemlje, a Lukašenkova vlada je bila pogođena teškim sankcijama od strane SAD i Evropske unije.

Putin je podržao Lukašenka u suzbijanju demonstracija, a zauzvrat je beloruski lider stavio svoju težinu iza invazije Moskve na Ukrajinu.

Opozicione ličnosti i analitičari upozoravaju da bi ozbiljna bolest koja uključuje Lukašenka mogla da destabilizuje Belorusiju.

Liderka opozicije u egzilu Svetlana Cihanuskaja upozorila je da „u zemljama u kojima vlada diktatura, ceo sistem počinje da se urušava kada lider nestane“.

„Postoji mnogo različitih glasina o zdravlju diktatora Lukašenka, a za nas to znači samo jednu stvar — moramo da budemo dobro pripremljeni za bilo koji scenario“, rekla je Cihanuskaja za Asošijeted pres u pisanim komentarima u ponedeljak.

Nezavisni politički analitičar Valerij Karbalevič rekao je da „skrivanje informacija o zdravlju lidera ne smiruje situaciju. Umesto toga, pokreće lavinu glasina i dijagnoza – od trovanja do raka.“

„Lukašnjeko stari i počinje da se razbolijeva, a za personalistički režim to postaje ozbiljan faktor za destabilizaciju čitavog sistema, koji počinje da drhti i ruši“, rekao je Karbalević.