Predsednik Estonije ne misli da će Putin upotrebiti nuklearno oružje, ali to ne isključuje u potpunosti

Predsednik Estonije ne misli da će Putin upotrebiti nuklearno oružje, ali to ne isključuje u potpunosti

Estonski predsednik Alar Karis smatra da je malo verovatno da Kremlj neće upotrebiti nuklearno oružje na pozadini neuspeha u Ukrajini, ali sugeriše da će se ruski predsednik Vladimir Putin ponovo poigrati ovom temom i da je bolje da se pripremimo za najgore scenarije.

Karis je napomenuo da smatra da je realizacija ruskih nuklearnih pretnji malo verovatna, ali ne bi isključio da bi se to potencijalno moglo dogoditi ako Putin oseti da je u izuzetno teškoj poziciji.

To znači da treba da budemo spremni, bar da razmislimo šta ćemo u ovom slučaju“, rekao je estonski predsednik.

On je primetio da sa medicinske tačke gledišta Putin očigledno nije lud i da dobro razume šta radi.

„Ako je Rusija potpuno očajna, onda to ne bih rekao slučajno, već sasvim namerno, oni mogu da pritisnu dugme. Ali to nije tako jednostavno. Nije situacija da imate ovo dugme do kojeg možete samo da dođete i guranje – postoji definisana procedura“, primetio je Alar Karis.

Predsednik je takođe izrazio mišljenje da Rusija teško da bi brzo napravila radikalan zaokret da je na vlasti neko drugi umesto Putina.

Podsetimo, početkom maja je šef američke obaveštajne službe izjavio da je upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije malo verovatna.