U austrijskom vozu pušteni Hitlerovi govori

U austrijskom vozu pušteni Hitlerovi govori

Austrijske železnice pogođene su nizom uvredljivih emisija na putničkim vozovima, a poslednji incident se dogodio u nedelju kada su se „Hitlerovi govori“ orili preko zvučnika na liniji od Bregenca do Beča.

Snimak epizode ​​je na Tviteru podelio poslanik Zelenih Dejvid Stogmuler, koji se u to vreme zatekao na brodu. Poruke su u početku bile „potpuno besmislene“ pa čak i „smešne“, pre nego što su naglo prešle na Hitlerov govor. Na snimku koji je podelio poslanik jasno se čuje pozdrav „Sieg Heil“ u pozadini.

„Prvo potpuno besmislene stvari, čak i smešne stvari i odjednom Hitlerov govor i povici spasa. Bilo je prilično uznemirujuće. Putnik u vozu nije znao šta da radi“, napisao je Stogmuller.

Austrijske savezne železnice (OBB) priznale su problem, navodeći da su svesne „uznemirujućih najava“ dok se „jasno distanciraju“ od sadržaja poruka. Operater je obećao da će što pre pronaći uzrok „tehničkih kvarova“.

OBB je u ponedeljak dostavio ažuriranje, navodeći da „trenutno možemo pretpostaviti da su najave davali ljudi direktno u vozu preko interfona“. Kompanija je saopštila da je incident prijavila policiji, dok su dvojici osumnjičenih već ušli u trag nakon analize snimaka nadzora snimljenih u vozu.

Dvojica osumnjičenih, koji nisu imenovani, optuženi su za emitovanje Hitlerovih govora, prenela je kasnije austrijska novinska agencija APA. Nije odmah jasno da li su osumnjičeni privedeni. U Austriji je širenje nacističke propagande krivično delo.

Dva slična incidenta su prijavljena u zemlji prošle nedelje, sa neregularnim najavama u vozovima. Navodno se veruje da su iza poruka stajali isti osumnjičeni, iako nije odmah jasno da li su drugi incidenti uključivali nacističke slogane.