Beloruski izvoz u Rusiju raste

Beloruski izvoz u Rusiju raste

Isporuke beloruske robe u Rusiju porasle su za čak 50 odsto u januaru u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, izjavio je prošle nedelje ambasador Moskve u Minsku Boris Grizlov.

Izaslanik je dodao da je trgovinski promet između dve zemlje u 2022. iznosio 45,8 milijardi dolara, što je povećanje od 14,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Grizlovu, saveznici su uspeli da „preorijentišu veliki deo beloruske robe na rusko tržište“, što je „omogučilo da se nadoknadi oko 40 odsto izvoza koji je Belorusija izgubila zbog ograničenja koje je uveo Zapad“.

„U 2022. Belorusija je povećala izvoz u Rusiju za 40,2 odsto na 22,9 milijardi dolara“, rekao je ambasador uoči sastanka ruskog ministra industrije i trgovine Denisa Manturova i beloruskog premijera Romana Golovčenka.

Grizlov je izrazio uverenje da će svi projekti i inicijative koje planiraju dva naroda biti realizovani.

„Ovo poverenje nije deklarativno, već je zasnovano na konkretnim podacima koji potvrđuju da idemo u dobrom pravcu“, objasnio je on.

U odvojenom saopštenju, beloruski premijer je naveo da je trgovina sa Rusijom u prvom kvartalu 2023. godine porasla za 22 odsto na godišnjem nivou.

„Naša preduzeća povezuju veoma bliske proizvodne kooperacije koje jačaju na dobrobit dve zemlje“, rekao je Golovčenko.

Pred nama su i ozbiljni zadaci obezbeđivanja tehnološkog suvereniteta Unije Belorusije i Rusije i zaštite nacionalnih interesa.