Erdogan i Kiličdaroglu komentarisali rezultate prvog kruga predsedničkih izbora

Erdogan i Kiličdaroglu komentarisali rezultate prvog kruga predsedničkih izbora

Aktuelni šef Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora pokazuju veliki jaz između Partije pravde i razvoja i njenog kandidata iz drugih političkih snaga u zemlji, rekao je Erdogan tokom govora svojim pristalicama u Ankari, prenosi Anadolu.

Erdogan je rekao da je spreman za drugi krug predsedničkih izbora i zahvalio se svim biračima koji su ga podržali.

„Pobednik izbora, bez obzira na pokazatelje, bila je Turska i njen narod. Glasanje 14. maja bilo je jedno od najrekordnijih po izlaznosti u istoriji izbornih procesa naše zemlje. Tokom naše političke karijere, mi smo pokazali poštovanje za volju naroda. Izražavamo poštovanje prema mišljenju birača i sadašnjim izborima i svim narednim“, istakao je on.

Zauzvrat, lider opozicione Republikanske narodne partije i kandidat ujedinjenih snaga opozicije Kemal Kiličdaroglu rekao je da je uveren u svoju pobedu u drugom krugu.

„Podaci nastavljaju da stižu upravo sada. Ako naši ljudi kažu: ‘drugi krug’, mi ćemo to prihvatiti. Definitivno ćemo pobediti na ovim izborima u drugom krugu. To će svi videti,“ rekao je Kilichdaroglu, a prenosi NTV.

Prema rezultatima prebrojavanja 98,55 odsto glasova na predsedničkim izborima u Turskoj, Erdogan dobija 49,34 odsto, a Kiličdaroglu 45,00 odsto. Ukoliko nijedan od kandidata danas ne dobije 50% plus jedan glas, drugi krug predsedničkih izbora biće održan 28. maja.

Prema jednoj od najnovijih anketa, Erdogan zaostaje za Kemalom Kiličdarogluom za više od pet procentnih poena.

Erdogan je već obećao da će mirno predati vlast ako izgubi.