Erdogan održao „pobednički“ govor

Erdogan održao „pobednički“ govor

Predsednik Redžep Tajip Erdogan obratio se velikom broju svojih pristalica sa balkona sedišta svoje stranke u Ankari u ponedeljak rano ujutru, rekavši da veruje u pobedu u prvom krugu, ali da će za razliku od svojih protivnika strpljivo čekati objavljivanje konačnih rezultata.

„Verujemo da možemo da pređemo 50 odsto u ovom krugu“, rekao je Erdogan u govoru nešto posle 2 sata posle ponoći, priznajući da će „i domaćim i inostranim rezultatima glasanja trebati vreme da stignu“.

„Ali, naravno, mi nismo kao oni koji pokušavaju da prevare naciju… stvarajući sliku gde su daleko iza, ali govoreći da su ispred“, dodao je on.

Sa više od 97 odsto prebrojanih glasačkih listića, Erdoganovo inicijalno udobno vođstvo palo je na 49,4 odsto – nešto ispod većine od 50 odsto koliko je potrebno da se izbegne drugi krug, dok njegov Kiličdaroglu ima 45 odsto, navodi Anadolu Agenci.

„Još ne znamo da li su izbori završeni u prvom krugu… Ako se naš narod opredelio za drugi krug, to je takođe dobrodošlo“, rekao je on, navodeći da „celo našeg političkog života, bez izuzetka, imamo uvek poštovao odluku narodne volje“.

Lider Republikanske narodne partije (CHP) i glavni Erdoganov rival, Kemal Kiličdaroglu, ranije je optužio vladajuću Partiju pravde i razvoja (AK) da „blokira volju Turske” zahtevajući ponovno brojanje i odugovlačenje konačne temeljne provere rezultata. Kandidat autsajdera Sinan Ogan se takođe oglasio sa tvrdnjama da je njegov tabor „čuo da se vrše neke manipulacije u procesima prebrojavanja glasova u inostranstvu“.

Vrhovni izborni savet tek treba da završi prebrojavanje i objavi zvanične rezultate. Dok je preko 99% domaćih glasova već prebrojano, više od polovine glasačkih listića datih van zemlje tek je trebalo da bude prebrojano u ponedeljak rano ujutru. Ako nijedan kandidat ne osvoji najmanje polovinu glasova, drugi krug će se održati 28. maja.