Rusija i Kina pojačavaju drumski teretni saobraćaj

Rusija i Kina pojačavaju drumski teretni saobraćaj

Rusija i Kina su od početka 2023. značajno povećale obim teretnog saobraćaja preko putnih punktova na Dalekom istoku, pokazuju podaci ruske Federalne carinske službe (FCS).

Prema navodima agencije, drumski teretni saobraćaj je ove godine skočio otprilike 1,5 puta u poređenju sa istim periodom 2022. godine, pri čemu je više od 75.000 vozila prošlo preko putnih punktova na rusko-kineskoj granici od 1. januara.

Agencija je saopštila da je, kako bi se izborila sa povećanim saobraćajem, morala da angažuje dodatno osoblje i privremeno produži radno vreme kontrolnih punktova.

Ruski izvoz morske nafte u Kinu takođe je u porastu, popevši se na rekordno visoke vrednosti jer kineske rafinerije koriste popuste koje nudi Moskva usred zapadnih sankcija na izvoz energije.

Ruske železnice (RŽD) su u januaru takođe otkrile da je železnički teretni saobraćaj namenjen Kini i drugim zemljama azijsko-pacifičkog regiona skočio za više od 80 odsto u odnosu na isto vreme 2022.

Trgovina između Kine i Rusije dostigla je rekordan nivo 2022. godine, skočivši za skoro trećinu zbog zapadnih sankcija Moskvi koje su povezane sa Ukrajinom. Nastavio je da raste u prvom kvartalu 2023. godine, pri čemu su i izvoz i uvoz rasli dvocifrenim tempom, prema podacima Generalne administracije Kine objavljenim ranije ove nedelje. Sveukupno, podaci pokazuju da je bilateralna trgovina porasla za više od 43% u periodu januar-april u poređenju sa istim periodom 2022. godine, na 73 milijarde dolara.