Francuska katolička crkva bori se protiv seksualnog zlostavljanja QR kodovima

Francuska katolička crkva bori se protiv seksualnog zlostavljanja QR kodovima

Francuska katolička crkva će imati da svi njeni biskupi, sveštenici i đakoni nose lične karte sa QR kodovima kako bi zaštitili vernike od seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Biskupska konferencija Francuske (CEF) predstavila je u sredu novi sistem dizajniran da dopuni papirna dokumenta.

Nakon skeniranja QR koda, osoba će videti informacije označene bojama o svešteniku. Zelena će značiti da sveštenik može da vodi misu, da čuje ispovest i da obavlja druge sakramente bez ograničenja. Narandžasta će ukazivati na to da su ovlašćenja sveštenika ograničena zbog sankcija ili nedostatka odgovarajućeg iskustva.

Ljudi kojima je iz bilo kog razloga oduzet činovnički status biće navedeni u bazi podataka crvenom bojom. Baza podataka će se ažurirati jednom godišnje, ili u slučajevima ozbiljnih prekršaja, odmah.

„Izgledalo je od suštinskog značaja da vidimo šta bismo mogli da promenimo… da bismo Crkvu učinili bezbednijom“, rekao je portparol CEF-a Aleksandar Žoli.

Zamenik generalnog sekretara CEF-a Ambroaz Loran objasnio je da će lične karte takođe pomoći u praćenju aktivnosti sveštenika kada obavljaju službe van svojih eparhija, prate vernike na hodočašćima i deluju kao savetnici za grupe mladih.

Katoličku crkvu u Francuskoj i drugim zemljama poslednjih decenija potresaju slučajevi seksualnog zlostavljanja maloletnika. Godine 2021, nezavisna istražna komisija koju je imenovao CEF procenila je da je u Francuskoj od 1950. u redovima crkve bilo između 2.900 i 3.200 prestupnika.