Zelenski stigao u Berlin da se sastane sa nemačkim liderima i razgovara o isporuci oružja

Zelenski stigao u Berlin da se sastane sa nemačkim liderima i razgovara o isporuci oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin rano u nedelju na razgovore sa nemačkim liderima o daljim isporukama oružja kako bi pomogao svojoj zemlji da se odbrani od ruske invazije i obnovi ono što je uništeno više od godinu dana razornog sukoba, piše AP.

Avion Luftvafea doleteo je Zelenskog u nemačku prestonicu iz Rima, gde se u subotu sastao sa papom Franjom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Uoči njegovog dolaska — koji se dogodio u uslovima stroge bezbednosti — nemačka vlada je objavila novi paket vojne pomoći Ukrajini sa pomoći vrednom više od 2,7 milijardi evra, uključujući tenkove, protivvazdušne sisteme i municiju.

„Već u Berlinu. Oružje. Moćan paket. Vazdušna odbrana. Rekonstrukcija. EU. NATO. Bezbednost“, napisao je Zelenski u nedelju na Tviteru.

Nakon što je prvobitno oklevala da Ukrajini obezbedi smrtonosno oružje, Nemačka je postala jedan od najvećih snabdevača Ukrajinom oružja, uključujući borbene tenkove Leopard 1 i 2, i sofisticirani sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM. Savremeni zapadni hardver smatra se ključnim ako Ukrajina želi da uspe u svojoj planiranoj kontraofanzivi protiv ruskih trupa.

Nakon sastanka sa kancelarom Olafom Šolcom i drugim visokim zvaničnicima u kancelariji, očekuje se da će dvojica lidera odleteti u zapadni grad Ahen kako bi Zelenski primio Međunarodnu nagradu Karla Velikog koja je dodeljena njemu i narodu Ukrajine.

Organizatori kažu da nagrada priznaje da je njihov otpor protiv ruske invazije odbrana „ne samo suvereniteta njihove zemlje i života njenih građana, već i Evrope i evropskih vrednosti“.