U toku su izbori na Tajlandu

U toku su izbori na Tajlandu

Glasači na Tajlandu izašli su u nedelju na birališta na izborima koji se reklamiraju kao ključna šansa za promene, osam godina nakon što je sadašnji premijer Prajut Čan-oča prvi put došao na vlast u puču 2014. godine. Sada se bori protiv ćerke političara koji je glavni neprijatelj vojske.

Općenito se predviđa da će opoziciona Pheu Thai partija, na čelu sa Paetongtarn Shinavatra, osvojiti barem zdrav veći broj mjesta u donjem domu od 500 članova.

Ali ko će biti na čelu sledeće vlade, neće odlučiti samo glasanje u nedelju. Premijer će biti izabran u julu na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata od 250 mesta. Pobednik mora da obezbedi najmanje 376 glasova i nijedna stranka verovatno to neće učiniti sama.

Pheu Thai je osvojio najviše mesta na poslednjim izborima 2019. godine, ali njen glavni rival, partija Palang Pracharath koju podržava vojska, uspela je da stvori koaliciju sa Prajutom kao premijerom. Oslanjao se na jednoglasnu podršku Senata, čiji članovi dele konzervativne stavove vojske i koje je imenovala vojna vlada nakon Prajutovog puča.

Prajut se kandiduje za reizbor, iako je vojska ove godine podelila podršku između dve stranke. Prajut podržava Partija ujedinjenih tajlandskih nacija; njegov zamenik premijera, Pravit Vongsuvan, još jedan bivši general, nosilac je zastave za Palang Pracharath.

Prajut je okrivljen za posrtanje ekonomije, nedostatke u rešavanju pandemije i osujećivanje demokratskih reformi, što je posebno bolna tačka kod mlađih glasača.

„Povećan broj glasova mladih i opšta svest o šteti koju je prouzrokovala vojna vladavina ključni su faktori koji će verovatno odrediti rezultate ovih izbora“, rekao je Tirel Haberkorn, specijalista za tajlandske studije na Univerzitetu Viskonsin. „Posle devet godina vojne vladavine, ljudi su spremni za promene, čak i oni koji ranije nisu bili zainteresovani da ljuljaju čamac.

Pheu Thai je poslednja u nizu partija povezanih sa populističkim milijarderom Taksinom Šinavatrom, koji je svrgnut sa mesta premijera vojnim udarom 2006. Paetongtarn Šinavatra je njegova ćerka. Njena tetka Jinglak Šinavatra, koja je postala premijerka 2011. godine, zbačena je u puču koji je predvodio Prajut.

Pheu Thai i Paetongtarn, najpopularniji od tri registrovana kandidata stranke za premijera, korak su ispred konkurencije u anketama. Ali nema znakova da se konzervativni establišment zemlje koji podržava vojska zagrejao za njih.

„Mislim da su konzervativno-rojalistička strana, koja podupire vojsku, monarhiju, leđima uza zid. Promena dolazi i oni moraju da nađu način da se izbore sa tim“, rekao je Titinan Pongsudhirak, politikolog sa Univerziteta Čulalongkorn u Bangkoku.

To znači da će Pheu Thai morati pažljivo da gazi nakon nedeljnih izbora u izboru mogućih koalicionih partnera.

Stranka Move Forvard je druga u anketama i njen je ideološki saučesnik u nastojanju da odseče krila vojsci. Ali njena otvorena podrška manjim reformama monarhije neprihvatljiva je većini konzervativaca kojima je ta institucija sveta i plaši druge moguće koalicione partnere.

Mnogi veruju da bi Pheu Thai mogao tražiti partnera u drugom pravcu, sklapanjem dogovora sa partijom Palang Pracharath i njenim liderom Pravitom, koji je manje povezan sa državnim udarom 2014. i tvrdom linijom koju je Prajut zastupao.