Predsednički kandidat: Budućnost Turske je u Aziji

Predsednički kandidat: Budućnost Turske je u Aziji

Okovana članstvom u NATO-u i „razapeta“ čekanjem na prijem u EU, Turska bi trebalo da prigrli BRIKS i evroazijsku sudbinu, rekao je predsednički kandidat Dogu Perinček u intervjuu za RT.

Perinček, 80, vodi Patriotsku stranku (Vatan Partisi), opisanu kao levičarski nacionalistički pokret. Na njega se u velikoj meri gleda kao na autsajdera na izborima 14. maja, na kojima Kemal Kiličdaroglu, koga podržava Zapad, pokušava da svrgne aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Svi naši napori su usmereni na jačanje slobode i nezavisnosti Turske“, rekao je Perinček za RT u sredu. Sudbina Ankare je, tvrdi on, u azijsko-centričnoj civilizaciji koja se trenutno razvija pod vođstvom Rusije, Kine, Irana i Indije – kao članice BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Perinček je opisao NATO kao „ne oslobođenje, već zarobljeništvo“ za Tursku, predviđajući da će Ankara napustiti blok koji predvode SAD „u doglednoj budućnosti“.

„Turski narod nije vezan lancima NATO-a“, rekao je Perinček za RT, napominjući da javnost vidi SAD kao neprijatelja, a Rusiju i Kinu kao prijatelje. On je podržao rusku kontrolu nad Krimom, Donjeckom, Luganskom, Hersonom i Zaporožjem kao „veliki udarac američkom imperijalizmu“ i tvrdio da je širenje NATO-a na istok „podjednaka pretnja Turskoj koliko i Rusiji“.

Turski političar je odbacio izglede za pridruživanje EU kao „nemoguće“, jer se blok sastoji uglavnom od hrišćanskih zemalja koje ne žele u svojoj sredini zemlju sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Turkiie je dobila status kandidata 1999. godine, ali nema rok za stvarno pridruživanje. Brisel želi da Ankara bude „vezana za njihov prag“, ali ne i unutra, rekao je Perinček, opisujući svoju zemlju kao „razapetu“ tim aranžmanom.

Komentarišući činjenicu da je američki predsednik Džo Bajden krajem marta oduzeo Ankaru sa svog „Samita za demokratiju“, Perinček je samit nazvao „lažnim“, a Vašington „centrom neprijateljstva prema demokratiji“.

„Njihova demokratija sama po sebi je laž. Tamo nema demokratije, sve je to dim i ogledala, obmana za stanovništvo“, rekao je on za RT. Današnje „imperijalističke SAD“ se razlikuju od zemlje za koju su se borili Džordž Vašington, Tomas Džeferson i Abraham Linkoln i „guši demokratiju, kako kod kuće, tako i u inostranstvu“.

Perinček se takođe usprotivio sankcijama Zapada Moskvi, koje su takođe naštetile Ankari. Sankcije Sjedinjenih Država će se dugoročno izjaloviti, rekao je on za RT, posebno ako svih 40-ak zemalja koje je Vašington sankcionisao udruže snage i sankcionišu Ameriku.