Studija ispituje preživljavanje za kritično ugrožene papagaje

Studija ispituje preživljavanje za kritično ugrožene papagaje

Prvi pokušaj migracije kritično ugroženog narandžastog papagaja često je pun rizika, ali nova studija istraživača sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) nudi naznake o tome koje ptice će najverovatnije preživeti.

Studija, koju je vodio dr. kandidat Laura Bussolini, ispitala je stope preživljavanja maloletnika i divljih i u zatočeništvu narandžastih papagaja.

„Iznenađujuće, obe grupe su imale jednaku verovatnoću da prežive svoju prvu migraciju“, rekao je Busolini.

„Ali ptice koje su bile teže kao gnezdi imale su mnogo veće šanse da prežive – bez obzira da li potiču iz divljeg ili zatočenog stanovništva.

Studija se oslanja na višegodišnje podatke o pilićima i njihovom rastu.

„Postojala je mala varijacija u stanju tela pilića po godinama u divljoj populaciji – to nije iznenađujuće jer oni reaguju na toliko promenljivih uslova kao što su količina dostupne hrane, predatori i divlje vreme“, rekao je Busolini.

„Ali gnezdi rođeni u divljini su skoro uvek bili u boljem telesnom stanju od papagaja u zatočeništvu – ovo je identifikovalo jasan novi cilj istraživanja koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta papagaja uzgajanih u zatočeništvu.

Program uzgoja narandžastih papagaja je značajan, sa nekoliko stotina ptica u zatočeništvu.

Utvrđivanje koje ptice će biti puštene u divljinu i kada može biti složen zadatak.

„Postoji mnogo različitih faktora koji su uključeni kada se bira ko će biti pušten u divljinu, ali ova studija pokazuje da je stanje tela gnezda zgodan alat za identifikaciju pojedinaca sa najboljim izgledima da prežive nakon puštanja. Takođe bi moglo pomoći da se identifikuju one ptice koje su bori se“, rekao je Busolini.

„Ali samo zato što su pojedinci možda na donjem kraju krive zvona kada je u pitanju fizičko stanje, ne znači da nisu vredni za celokupnu populaciju.“

„Ovi rezultati pokazuju važnost strateškog razmišljanja kada su u pitanju naši programi uzgoja i korišćenja svih dostupnih dokaza u nadi da će se poboljšati ishodi preživljavanja kritično ugroženih vrsta.“

Studija je objavljena u časopisu Animal Conservation.