Zalužni: Vojni vrh Ukrajine se pripremao za rusku invaziju

Zalužni: Vojni vrh Ukrajine se pripremao za rusku invaziju

Vojno rukovodstvo Ukrajine se pripremalo za rusku invaziju, razvijajući različite opcije protivmera, što je na kraju omogućilo zemlji da sačuva svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji, javlja Ukrinform.

„U glavi sam analizirao sve moguće radnje. Ponekad mi je bilo jako, veoma teško, ali to je mene i moj tim, Generalštab, uključujući i komandante, podstaklo da tražimo opciju kako da postupimo u takvim uslovima, kada neprijatelj prevlada, kada krene ofanziva. iz skoro svih pravaca, i biće prilično moćan i prilično brz“, rekao je Zalužnji.

Prema njegovim rečima, bile su u razvoju različite opcije i proveravala se efikasnost svakog rešenja. Nakon toga, neke opcije su proglašene neefikasnim, a morali su da rade na drugim rešenjima. Generalno, sproveden je ogroman niz mera.

„Ovo nam je omogućilo da u potpunosti promenimo konfiguraciju protivvazdušne odbrane i na taj način sačuvamo potencijal koji je do sada održan“, rekao je Zalužnji.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine obećao je da će detalje otkriti naknadno, kada to bude moguće.