Nemačka: U nedjelju počinje 50-satni željeznički štrajk

Nemačka: U nedjelju počinje 50-satni željeznički štrajk

Nemački sindikat železničkih i transportnih radnika EVG najavio je 50-časovni štrajk železničara koji počinje u nedelju kasno i verovatno će snažno uticati na železnički saobraćaj u ponedeljak i utorak sledeće nedelje.

Nekoliko različitih sindikata u sektoru saobraćaja ili njemu bliskih mesecima je u pregovorima sa poslodavcima, što je, između ostalog, dovelo do niza štrajkova u javnom prevozu i na aerodromima. Prema EVG-u, predstojeći štrajk će uticati na njemačkog nacionalnog željezničkog operatera Deutsche Bahn (DB) i druge transportne kompanije u kojima posljednjih sedmica nije bilo „značajnog“ napretka, prenosi Fena, pozivajući se na Dojče vele.

„Strpljenje naših članova je sada zaista iscrpljeno. Prinuđeni smo da štrajkujemo 50 sati kako bismo pokazali koliko je situacija ozbiljna“, rekla je pregovarač o platama EVG-a Cosima Ingenschai.

Radnici će napuštati posao od 22 sata uveče u nedelju do kraja dana u utorak. Obično takvi štrajkovi dramatično utiču na dostupnost železničkih usluga, bez potpunog zaustavljanja mreže, u zavisnosti od toga koje resurse Deutsche Bahn još može da mobiliše.

Konkretno, za EVG, ovo je treći takozvani „štrajk upozorenja“ te vrste tokom otprilike dvomesečnih pregovora o platama. Slične akcije sprovodio je krajem marta i krajem aprila. Šef kabineta Deutsche Bahn-a Martin Zajler kritikovao je odluku o štrajku, nazvavši je „štrajkom upozorenja“ za koji nije potrebno glasanje članova.

„Ovaj ludi štrajk je potpuno neosnovan i potpuno preteran. Ovo je zapravo pun štrajk, ali bez glasanja članova. Milioni putnika neće moći da idu kuda žele – u školu, na posao, kod svojih najmilijih“, rekao je Zajler, tvrdeći da je rešenje dostupno.

Prema EVG-u, usluge železničkog tereta mogu biti posebno teško pogođene. Zajler se složio sa tom procenom, rekavši da bi kašnjenja mogla imati uticaja daleko izvan Nemačke.

„Mora se računati sa značajnim efektima na teretni transport širom Evrope. Šest od 10 evropskih teretnih koridora koristi nemačku železničku mrežu“, rekao je on, prenosi Dojče vele.