Odbijen zahtev Zelenskog da se obrati publici Evrovizije

Odbijen zahtev Zelenskog da se obrati publici Evrovizije

Predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom zabranjeno je da se javno obrati publici Evrovizije zbog stava organizatora događaja – Evropske radiodifuzne unije – koja je tvrdila da bi govor mogao da dovede do politizacije muzičkog takmičenja, prenosi Ukrinform.

Predstavnik Unije rekao je da je Evrovizija međunarodna zabavna emisija vođena „striktnim pravilima i principima“ ustanovljenim od njenog početka, a jedan od kamena temeljaca takmičenja je njegova nepolitička priroda.

Prema rečima zvaničnika, ovaj princip isključuje političke ili slične izjave u okviru događaja.

Zahtev Zelenskog da se obrati publici Evrovizije, iako je napravljena sa hvale vrednim namerama, ne može biti odobren, dodao je zvaničnik, napominjući da bi to „bilo protiv pravila“.

Istovremeno, predsednica Komiteta lordova za komunikacije, bivša šefica političkog odeljenja Bi-Bi-Sija, baronica Tina Stovel, rekla je za publikaciju da je bila pogrešna odluka da se odbije zahtev Zelenskog, pravdajući taj potez tvrdnjom da EBU ne podržavaju političke izjave.

Takođe, bivši ministar kulture lord Ed Vaizei smatra da Zelenskom treba dozvoliti da govori na Evroviziji, napominjući da je jedini razlog zbog kojeg se takmičenje održava u Velikoj Britaniji rat koji besni u Ukrajini i da bi bio dobar gest dozvoliti Zelenskom da da izjavu o tome zašto se Ukrajina našla u ovoj dramatičnoj situaciji, jer nije imala priliku da bude domaćin ESC 2023.

Evropska radiodifuzna unija, koja ima skoro 100 emitera, uključujući Bi-Bi-Si, naglasila je da nastavlja da podržava Ukrajinu tokom takmičenja uključivanjem ukrajinskih umetnika.

Prema podacima Unije, na manifestaciji će ukupno nastupiti najmanje 11 izvođača iz Ukrajine.

Pored toga, 37 ukrajinskih lokacija prikazano je u kratkim video zapisima koji publici daju predstavu o svakom od umetnika pre njihovog nastupa na sceni.

EBU veruje da je ovo najbolji način da se pokaže da muzika ujedinjuje ljude u teškim vremenima, rekao je portparol Unije.