Rusija: Počela kontraofanziva Ukrajine

Rusija: Počela kontraofanziva Ukrajine

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu severozapadno od grada Bahmut u Donbasu, izvestio je u četvrtak uveče ruski ratni izveštač Jevgenij Poddubni. On veruje da je to početak prolećne ofanzive Kijeva koji se mnogo hvali.

Čini se da su napadači izveli niz istovremenih udara severno i južno od Bahmuta, dodalo je nekoliko drugih ruskih ratnih izveštača. Grad je mesecima bio poprište intenzivnih borbi između ruskih i ukrajinskih trupa.

Pored toga, kijevske trupe su navodno koristile tenkove za napad na grad Soledar.

U međuvremenu, u Zaporožju, kijevske trupe su navodno napale ruske položaje u blizini grada Guljaj-Pole. Oni nastoje da probiju prvu odbrambenu liniju ruskih snaga, objasnio je Poddubni.

Navodno je primećena i velika kolona teške vojne opreme koja se kretala ka ukrajinskoj strani granice sa ruskom Belgorodskom oblasti na severoistoku.

Ministarstvo odbrane Rusije je u četvrtak uveče saopštilo da je „opšta situacija u zoni specijalne vojne operacije pod kontrolom“. Negirajući izveštaje o bilo kakvim „probojima“, ministarstvo je navelo da je došlo do žestoke bitke u blizini zaseoka Malo-Iljinovka, severozapadno od Bahmuta.

Kijev do sada nije komentarisao kretanje u četvrtak. Ranije tokom dana, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je njegovoj vojsci potrebno više vremena da se pripremi pre napada.

Snage zemlje su generalno bile „spremne“ za operaciju, rekao je on skupu zapadnih državnih medija, dodajući, međutim, da bi cena ofanzive verovatno bila previsoka u ovom trenutku. „Možemo da idemo napred i, mislim, da budemo uspešni“, rekao je Zelenski. „Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, moramo da sačekamo.”

Prvobitno se očekivalo da dugo očekivani napad počne na proleće – čak i u kasnu zimu – ali ga je Kijev više puta odlagao, navodeći kao razlog nepovoljne vremenske uslove i potrebu za skladištenjem više zapadnog oružja i opreme pre operacije.

Ranije ove nedelje, načelnik nemačkih oružanih snaga general Karsten Breuer takođe je rekao da uslovi za masovnu operaciju u Ukrajini „ne postoje“.