Izaslanik Lule se sastao sa Zelenskim nakon komentara koji su izazvali gnev

Izaslanik Lule se sastao sa Zelenskim nakon komentara koji su izazvali gnev

Specijalni savetnik brazilskog predsedništva za međunarodna pitanja sastao se u sredu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim nakon komentara njegovog brazilskog kolege koji su izazvali prekore Kijeva, SAD i Evrope, piše AP.

Savetnik Selso Amorim, koji je bivši ministar spoljnih poslova, rekao je brazilskom listu O Globo nakon sastanka da je Zelenski shvatio da brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva radi za mir.

List Folha de S.Paulo citira Amorima koji je rekao da je njegov dijalog sa ukrajinskim zvaničnicima bio pozitivan i izgradio poverenje, i da je pomogao da se objasne ciljevi Brazila za mir. Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je pitanja o Amorimovim sastancima iz Asošiejted presa predsedništvu, koje nije odmah komentarisalo.

Lula je pozvao na prekid vatre i predložio klub nacija, uključujući Brazil, da posreduje u miru. Istovremeno, on je odbio da dostavi oružje Ukrajini, dao je komentare pripisivajući neku krivicu Ukrajini za rusku invaziju i rekao da SAD i Evropa podstiču borbe. Njegove izjave su kritikovane sve te strane, kao i pokrenula pitanja o nepristrasnosti Brazila u eventualnim mirovnim pregovorima.

Prošlog meseca, Amorim je diskretno otputovao u Moskvu i sastao se sa predsednikom Vladimirom Putinom. A Lula je kasnije poželeo dobrodošlicu Putinovom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u prestonicu Brazilije, pri čemu je gostujući zvaničnik izrazio zahvalnost Brazilu na njegovom „odličnom razumevanju nastanka ove situacije“.

Posle sastanka, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi osudio je pristup Brazila ratu i to što se lično sreo sa Putinom i Lavrovom, dok je sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarao samo telefonom.

Kritičari tvrde da pozicija Brazila ima za cilj da izbegne sukob sa Rusijom, koja je ključni snabdevač đubriva za svoje plantaže soje.

Amorim se u sredu sastao i sa zamenikom ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrijem Melnikom, koji je na Tviteru objavio fotografiju njih dvojice.

„Brazil može da igra važnu ulogu da zaustavi rusku agresiju i postigne trajni i pravedni mir“, napisao je Melnik.