Nova studija pojačava blagovremenu potrebu za promenom vakcine protiv pneumokoka

Nova studija pojačava blagovremenu potrebu za promenom vakcine protiv pneumokoka

Novo istraživanje sa Univerziteta Otago, Krajstčerč, podržava nedavnu odluku farmaceuta da pruži širu zaštitu od potencijalno smrtonosne dečje bolesti.

Krajem prošle godine, kao odgovor na zabrinutost stručnjaka za zdravlje dece, Pharmac je izmenio nacionalni raspored imunizacije dece kako bi uključio 13-valentnu pneumokoknu vakcinu (PVC-13) kao odgovor na sve veći broj slučajeva invazivne pneumokokne bolesti (IPD).

Sada, studija koja upoređuje stope incidencije IPD između Australije i Aotearoa Novi Zeland podržava odluku Pharmac-a da unapredi vakcinu sa postojeće 10-valentne na 13-valentnu vakcinu.

Studija, objavljena u časopisu The Lancet Regional Health—Vestern Pacific, uporedila je brojeve slučajeva IPD-a u obe zemlje tokom petogodišnjeg perioda od 2017. do 2021.

Zaključuje se da dok je autohtono stanovništvo Australije iskusilo najveću stopu bolesti (prate Pasifika i novozelandski Maori), ukupna stopa IPD-a u Aotearoi za predškolsku decu porasla je tokom ovog vremenskog perioda, posebno slučajeva potencijalno opasnih po život 19A IPD serotip.

Dok su stope IPD prilagođene etničkoj pripadnosti za decu mlađu od dve godine bile slične za obe zemlje između 2017. i 2020. godine, broj slučajeva na Novom Zelandu je naglo porastao 2021. godine. Utvrđeno je da je gruba stopa IPD kod dece mlađe od 2 godine NZ veća od tri puta veći nego u Australiji, sa 64,3% izolata identifikovanih kao serotip 19A. Procenat slučajeva IPD serotipa 19A na Novom Zelandu porastao je sa 11,5% na 29,5% za decu mlađu od 5 godina, dok su stope u Australiji ostale statične na 5%.

Koautor studije, profesor Toni Vols, specijalista za pedijatrijske infektivne bolesti na Univerzitetu Otago, Krajstčerč, kaže da rezultati potvrđuju pravovremenost odluke Pharmac-a da pređe na PVC-13 vakcinu.

„Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se razmotri zamena vakcine koja se koristi u bilo kom nacionalnom programu PCV ako se epidemiologija IPD značajno promeni. Ova studija, prva sprovedena upoređujući stope IPD u obe zemlje, dokazuje da je došlo do značajnih promena u Novom Zelanda i da je hitno potrebna nadogradnja vakcine PVC-13“, kaže profesor Vols.

„Pneumokokna bolest je trenutno broj jedan u svetu uzrok smrti kod novorođenčadi i dece mlađe od pet godina koji se može sprečiti vakcinacijom. Ova odluka će pomoći da se zaustavi zabrinjavajući porast broja slučajeva IPD u ovoj zemlji i bolje zaštiti našu malu decu od zabrinjavajućih i opasnosti koje bolest predstavlja po život.“

Australijski nacionalni raspored imunizacije finansira vakcinu protiv PVC13 od 2011. Međutim, dok je program imunizacije Novog Zelanda uključivao PVC13 vakcinu od 2014. do 2017. godine, on se vratio na 10-valentnu vakcinu protiv pneumokoka (PVC10) zbog malog broja slučajeva IPD u to vreme i kako bi se sredstva preusmerila u druge vakcine.

Pneumokoknu bolest izaziva obična bakterija Streptococcus pneumoniae. Na manjem kraju, može izazvati lokalizovane infekcije uha ili sinusa. Ali IPD se javlja ako bakterije dođu u krv, što dovodi do teškog oblika upale pluća, bakterijemije (infekcije krvi) i meningitisa, koji potencijalno utiče na srčani mišić, zglobove i abdomen. U 2022. godini na Novom Zelandu je bio 41 smrtni slučaj usled IPD-a. Takođe zabrinjava to što lečenje može biti ugroženo zbog rastuće stope rezistencije na antibiotike.

Koautor studije, Univerzitet Otago, postdoktorski istraživač u Krajstčerču Nienke Hagedoorn, kaže da su deca Pasifika i Maori u Aotearoi neproporcionalno pogođena, kao i druge ranjive grupe.

„Rizik od invazivne pneumokokne bolesti za decu Pasifika i tamariki Maori je skoro tri puta veći od rizika za druge etničke grupe na Novom Zelandu. Međutim, naša studija pokazuje da se stope serotipa 19A takođe povećavaju među Novozelanđanima starijim od 65 godina,“ kaže Hagedorn.

„Važno je da se nadzorom prati i učestalost serotipa i IPD-a kod starijih Novozelanđana kako bi se informisala o tekućoj politici o vakcinama protiv pneumokoka. Njihov teret bolesti takođe treba uzeti u obzir jer uticaj vakcinacije novorođenčadi takođe može da obezbedi indirektni imunitet u starijim starosnim grupama.“

Profesor Vols upozorava da bi nedavni prelazak sa PVC10 na PVC13 mogao potrajati nekoliko godina da značajno smanji naš teret bolesti.

„Nadoknađujuće imunizacije za decu mlađu od pet godina nisu deo promene PVC programa, tako da oni koji su primili PVC10 možda nemaju adekvatnu zaštitu od serotipa 19A“, kaže on.

Autori studije kažu da bi poboljšanje pokrivenosti imunizacijom širom zemlje, posebno u grupama visokog rizika, trebalo da bude ključni aspekt svakog plana za smanjenje uticaja IPD-a zbog stereotipa 19A.