Kardiovaskularni fitnes povezan sa smanjenjem rizika od upalnih bolesti creva kod dece

Kardiovaskularni fitnes povezan sa smanjenjem rizika od upalnih bolesti creva kod dece

Kardiovaskularni fitnes može smanjiti rizik od inflamatorne bolesti creva (IBD) kod dece i tinejdžera, prema studiji objavljenoj na mreži 1. maja u JAMA Pediatrics.

Chun-Iing Vu, MD, Ph.D., sa Nacionalnog Iang Ming Chiao Tung univerziteta u Tajpeju, Tajvan, i kolege ispitali su povezanost između fizičke spremnosti i naknadnog rizika od IBD-a među 1,39 miliona dece i adolescenata (starih 10 godina i stariji).

Istraživači su otkrili da je šestogodišnja kumulativna incidenca rizika od IBD najniža među učenicima u kvantilima sa najboljim učinkom kardiorespiratorne izdržljivosti (0,74 procenta), mišićno-skeletne izdržljivosti (0,77 procenata) i mišićno-skeletne snage (0,81 procenat) u poređenju sa studentima u kvantilima2 do 4. Nije primećena povezanost između kondicije fleksibilnosti i rizika od IBD. Bolja kardiorespiratorna izdržljivost bila je obrnuto povezana sa rizikom od IBD-a prilikom prilagođavanja mortaliteta i drugih zbunjujućih faktora (prilagođeni odnos opasnosti, 0,36).

„U zaključku, primetili smo da su bolje performanse kardiorespiratorne izdržljivosti povezane sa smanjenim rizikom od razvoja IBD-a kod dece i adolescenata u ovoj kohortnoj studiji“, pišu autori. „Sa brzim porastom IBD-a u novoindustrijalizovanim zemljama i globalno, naša studija pruža zanimljive dokaze medicinskoj zajednici i agencijama za javno zdravlje. Potrebne su buduće studije za istraživanje mehanizama.“