Zelenski: Ukrajina, partneri u razvoju novih paketa odbrane

Zelenski: Ukrajina, partneri u razvoju novih paketa odbrane

Ukrajina aktivno radi sa stranim partnerima na odlukama u vezi sa dodatnim paketima pomoći za odbranu zemlje, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom obraćanju naciji objavljenom u sredu, prenosi Ukrinform.

„Naš međunarodni blok je veoma aktivan, detaljno radi sa partnerima na novim odbrambenim paketima za Ukrajinu. Nova rešenja su već na radnom nivou. Više zaštite za naše nebo, više mogućnosti za našu odbranu i kretanje na terenu“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da je u sredu održao nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o ovim pitanjima. Predsednik očekuje da će partneri u bliskoj budućnosti preduzeti odgovarajuće korake.

„Ne zaboravljamo ni na minut da im je svaki dan okupatorskog prisustva na našoj zemlji iskušenje da misle da će uspeti u nečemu… Neće uspeti ništa! Moramo vratiti slobodu, bezbednost i Evropu cela ukrajinska zemlja – celoj evropskoj zemlji. I uradićemo to! Nećemo ostaviti ni komadić naše zemlje neprijatelju – tiranija nigde neće vladati. I zahvaljujem se partnerskim liderima, svim partnerskim državama, svima koji pomažu ojačamo našu moć i učinimo ukrajinsku odbranu još proaktivnijom“, rekao je Zelenski.

Zelenski je 9. maja rekao da njegova zemlja planira da protera ruske trupe sa svoje teritorije i da ne želi da se rat nastavi. Ukrajinci jednostavno sanjaju da budu slobodni, primetio je on, podsećajući da ta zemlja nije lutkarsko pozorište Vladimira Putina, već samodovoljna država.