Evropski derbi Milana i Intera u borbi za finale Lige šampiona

Evropski derbi Milana i Intera u borbi za finale Lige šampiona

Fudbaleri Milana domaćini su Interu u prvom meču polufinala lige šampiona. Utakmica na stadionu „San Siro“, odnosno „Đuzepe Meaci“ počinje u 21 čas.

Duel Milana i Intera, nazvan „derbi dela Madonina“ po statui Device Marije na vrhu Milanske katedrale koja je jedna od najvećih znamenitosti Milana, večeras je i evropski derbi prepun je specifičnosti.

Grad Milano je jedini koji može da se pohvali sa dva klupska šampiona Evrope koji će se ponovo nadmetati za trofej i to oba tima kao domaćini na stadionu u svom gradu.

Pritom ovo nije jedini duel gradskih i evropskih rivala u elitkom kontinentalnom nadmetanju. U četvrtfinalu Lige šampiona igrali su u sezoni 2004/2005, a u timu Intera su igrale i legende srpskog fudbala Siniša Mihajlović i Dejan Stanković.

Zbog incidenata navijača mečevi su se neslavno završili a Milan je odneo pobedu. Prvi meč je nastavljen posle kraćeg prekida, a slavio je Milan s 2:0. Drugi meč je trajno prekinut kod 1:0 za roso-nere, pa je usledio službeni rezultat sa 3:0.  Fotografija kako fudbaleri suparničkih timova Materaci i Rui Kosta, naslonjeni jedan na drugog, gledaju bakljadu na tribinama postala je antologijska.

Trenutno Inter je pobedio u prethodne četiri utakmice i možda je u najboljoj formi u ovoj sezoni sa sjajnom napadačkom četvorkom, koju čine Lautarmo Martinez, Romelu Lukakuk, Edin Džeko i Hoakin Korea.

Milan nije tako blistav u rezultatima, ali je osam utakmica bez poraza.

Ove sezone, u međusobnim mečevima Inter je bio bolji, pogotovo u finalu Kupa Italije kada je lako trijumfovao sa 3:0. i pobedio još jednom ove godine u prvenstvu.