Moldavija će u junu Briselu podneti drugi izveštaj o napretku evropskih reformi

Moldavija će u junu Briselu podneti drugi izveštaj o napretku evropskih reformi

Moldavija će u junu poslati drugi izveštaj Briselu o svom napretku u procesu reformi za približavanje Evropskoj uniji.

Ovo je saopštio ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije Nika Popesku na sednici vlade 10. maja, piše „Evropska istina” pozivajući se na moldavsko izdanje Nevsmaker.

„U kontaktu smo sa Evropskom komisijom… U junu ćemo dati novi izveštaj o reformskom procesu. Pre nekoliko dana dali smo informaciju o sprovođenju preporuke Evropske komisije, konstatovali napredak u oblasti pravosuđa. , deoligarhizaciju i jačanje demokratije“, rekao je Popesku.

Podsetimo da su 23. juna 2022. Moldavija i Ukrajina dobile status kandidata za članstvo u EU.

Moldavija je u aprilu ove godine podnela Briselu prvi izveštaj o napretku postignutom u reformama evropskih integracija.

Evropski parlament je 21. aprila usvojio rezoluciju kojom se zahteva da se pregovori o pristupanju Moldavije EU otpočnu do kraja 2023. godine, nakon što ta zemlja ispuni sve uslove za to.

Poslanici su u usvojenoj rezoluciji zatražili od evropskih institucija da povećaju finansijsku i tehničku pomoć Moldaviji za sprovođenje reformi, podršku stanovništvu i borbu protiv dezinformacija.

Evropski parlament je 9. maja podržao predlog Evropske komisije da se Moldaviji dodeli dodatnih 145 miliona evra makrofinansijske podrške kako bi se obezbedila njena potrošnja u 2023. godini.