Sposobnost slepih miševa da pretvaraju energiju u snagu mišića utiče brzina leta

Sposobnost slepih miševa da pretvaraju energiju u snagu mišića utiče brzina leta

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the Roial Societi B, istraživači su proučavali efikasnost migratornih slepih miševa — vrste koja je teška oko osam grama i nalazi se u skoro celoj Evropi. Efikasnost, u ovom slučaju, je sposobnost pretvaranja isporučene energije u nešto što nam je potrebno. Za slepe miševe i ptice, to je energija potrebna za let. Sada, istraživački tim u Lundu navodi da efikasnost varira u zavisnosti od brzine leta slepih miševa. Što su slepi miševi brže leteli, to su više energije uspeli da pretvore u snagu mišića.

„Ranije smo verovali da je efikasnost konstanta. Tako da je ovo mali napredak“, kaže Anders Hedenstrom, istraživač biologije na Univerzitetu u Lundu.

Koristeći kamere velike brzine, laser i dim u aerotunelu, istraživači su izmerili kinetičku energiju slepog miša. Zatim su uporedili ove rezultate sa metabolizmom životinja – metodološkim otkrićem sa tehnički naprednim merenjima. U prošlosti, istraživači su samo merili ili kinetičku energiju ili brzinu metabolizma i upoređivali ovo sa teorijama.

„Naša studija otkriva da je efikasnost manja od očekivane kod ovog malog migratornog slepog miša, ali da se povećava sa brzinom leta“, kaže Anders Hedenstrom.

Sposobnost slepog miša da pretvara hranu u energiju tokom leta kontroliše sposobnost stvaranja sile napred i gore kako bi se savladao otpor vazduha i gravitacija. To je ono što je poznato kao metabolička energija. Koliko efikasno životinje koriste metaboličku energiju tokom leta, ranije se pretpostavljalo da je isto pri svim brzinama.

„Do sada su proračuni u velikoj meri potcenjivali ‘troškove leta’ migratornog slepog miša, što je otežavalo predviđanje njihovog migratornog ponašanja. Naši rezultati pružaju novu osnovu za proučavanje njihovog ponašanja“, kaže Anders Hedenstrom.

Novo otkriće istraživača nam pomaže da bolje razumemo migratorno ponašanje ovih misterioznih slepih miševa. U poređenju sa migracijama ptica, migracije slepih miševa nisu tako dobro mapirane.

„Ranije smo analizirali crnu kapu, pticu koja takođe migrira. Efikasnost ptice je bila 20% u poređenju sa 10% slepog miša. To znači da je od sve energije koju slepi miš troši samo 10% korisno, dok je 20% za crna kapa. Tako slepi miševi manje efikasno koristi energiju. Razlika može biti u tome što ptice imaju samo dva mišića za letenje, dok slepi miševi imaju oko 15 mišića za isti posao“, kaže Anders Hedenstrom.