Predsednica Evropske komisije došla u Kijev da proslavi Dan Evrope

Predsednica Evropske komisije došla u Kijev da proslavi Dan Evrope

U utorak, 9. maja, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila je Kijev kako bi proslavila Dan Evrope, napisala je Fon der Lajen na svom Tviteru, piše „Evropska istina“.

Predsednica Evropske komisije je istakla da se sa zadovoljstvom vraća u Kijev, gde se svakodnevno brane vrednosti koje su drage Evropljanima.

„Zbog toga je ovo veoma prikladno mesto za proslavu Dana Evrope. Pozdravljam odluku predsednika Vladimira Zelenskog da 9. maj bude Dan Evrope i ovde u Ukrajini“, napomenula je Fon der Lajen.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u ponedeljak potpisao ukaz prema kojem će Ukrajina od sada svake godine 9. maja slaviti Dan Evrope.

Dan Evrope je praznik Evropske unije, za koji je izabran dan takozvane Šumanove deklaracije, odnosno govora francuskog ministra inostranih poslova Roberta Šumana 9. maja 1950. godine. Ovaj govor se smatra polaznom tačkom za ujedinjenje evropskih zemalja u nadnacionalnu zajednicu, koja je na kraju postala Evropska unija.

Do sada je u Ukrajini ovaj praznik padao na treću subotu maja. Pre tačno dve decenije, u proleće 2003. godine, takvu odluku doneo je predsednik Leonid Kučma, koji se plašio da ne naljuti prorusku petu kolonu ako datum proslave postane „evropski“ 9. maj.