Japan i Južna Koreja povezuju radarske sisteme za praćenje raketa Severne Koreje

Japan i Južna Koreja povezuju radarske sisteme za praćenje raketa Severne Koreje

Japanske i južnokorejske odbrambene vlasti treba da se dogovore početkom sledećeg meseca da povežu svoje radare preko američkog sistema kako bi razmenjivali informacije u realnom vremenu o balističkim projektilima Severne Koreje, izjavila je osoba koja je upoznata sa tim u utorak, preneo je Rojters.

Ministri odbrane Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Država planiraju da postignu dogovor na marginama azijskog samita odbrane koji će se održati u Singapuru početkom sledećeg meseca, rekla je osoba koja je odbila da bude identifikovana jer diskusije nisu javne.

Pošto je Severna Koreja lansirala balističke rakete brzinom bez presedana u protekloj godini, tri zemlje su se u novembru složile da ubrzaju razmenu informacija. Japan i Južna Koreja su nezavisno povezani sa radarskim sistemima Sjedinjenih Država, ali ne i međusobno.

Veze između azijskih saveznika Sjedinjenih Država zagrejale su se poslednjih meseci suočene sa pretnjom Severne Koreje. Nastavljajući svoju „šatl diplomatiju“, japanski premijer Fumio Kišida sastao se u nedelju u Seulu sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom, gde su potvrdili napredak u saradnji u oblasti odbrane.

Ministri odbrane Japana i Južne Koreje odvojeno se dogovaraju da se sastanu na marginama IISS Shangri-La dijaloga koji će se održati u Singapuru od 2. do 4. juna, što bi bio prvi takav sastanak od novembra 2019.