Narodna stranka i SRCE traže od gradonačelnika Kragujevca da odustane od dodele priznanja Vučiću

Narodna stranka i SRCE traže od gradonačelnika Kragujevca da odustane od dodele priznanja Vučiću

Kragujevački odbori Pokreta Srbija centar (SRCE) i Narodne stranke apelovali su danas na gradonačelnika Nikolu Dašića da povuče odluku o dodeli plakete „Sveti Đorđe“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Narodna stranka je u saopštenju navela da je Dašić dodelio Vučiću gradsko priznanje na osnovu „političke pripadnosti i poslušnosti“.

Iz te stranke su postavili pitanje kriterijuma dodele plakete „Svetog Đorđa“ povodom Dana Kragujevca Aleksandru Vučiću i ocenili da taj grad pod vlašću naprednjaka stagnira.

„Niz institucija je izmešteno iz našeg grada, a vitalni infrastrukturni projekti, poput rekonstrukcije Kliničkog centra u Kragujevcu nisu ni blizu završetka“, kazali su iz odbora Narodne stranke u Kragujevcu.

Ocenili su da Kragujevac zaslužuje odgovornu gradsku vlast i gradonačelnika koji bi se sa svojim timom istinski posvetio razvoju grada, a ne da gradska priznanja dodeljuje na osnovu političke pripadnosti i poslušnosti, umesto u skladu sa objektivnim kriterijumima.

Iz Pokreta SRCE su u saopštenju naveli da je Vučić političar koji je „ceo svoj profesionalni vek“ posvetio produbljivanju podela u društvu, primitivnom i bahatom trovanju političkog i javnog prostora“.

Dodali su da je Dašićeva formulacija o odluci „u ime svih Kragujevčana najblaže rečeno, sramna i uvredljiva za više od 120.000 sugradjana koji na poslednjim izborima nisu dali svoj glas svemu onome što Aleksandar Vučić svojom politikom predstavlja“.

„Imamo osnova da sumnjamo da bi i onih 50.417 birača koji su dali svoj glas vašem kandidatu bilo saglasno sa ovom odlukom, jer odlično znate koliko su ljudi zastrašeni, dezinformisani i ucenjeni“, rekli su iz Pokreta SRCE.

Podsetili su da je plaketa Svetog Đorđa do sada uručivana isključivo pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos u afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu, kao i pružanje pomoći Gradu i građanima.

„Svesni ste da je Kragujevac infrastrukturno i investiciono skrajnut sa mape Razvojnog plana, a simboli bivše prestonice se bestidno urušavaju dok Vi sa svojim saradnicima čekate da predsednik donese odluku o tome šta u Kragujevcu sme i može da se radi“, poručili su Dašiću iz Pokreta Srbija centar u Kragujevcu.