Misteriozni kineski svemirski brod se vraća na Zemlju posle 276 dana

Misteriozni kineski svemirski brod se vraća na Zemlju posle 276 dana

Eksperimentalna kineska svemirska letelica vratila se na Zemlju u ponedeljak nakon što je ostala u orbiti 276 dana, izvestili su kineski državni mediji, završivši značajnu misiju testiranja svemirskih tehnologija zemlje za višekratnu upotrebu.

Svemirska letelica bez posade vratila se u ponedeljak u lansirni centar Jiukuan na severozapadu Kine prema rasporedu, javljaju državni mediji, prenosi Rojters.

Nisu dati detalji o tome šta je letelica bila, koje su tehnologije testirane, koliko je visoko leteo i kuda su ga orbite odvele od lansiranja početkom avgusta 2022. Slike letelice takođe tek treba da budu objavljene u javnosti.

Test označava „važan“ napredak u kineskom istraživanju tehnologije svemirskih letelica za višekratnu upotrebu koja će obezbediti pogodniji i jeftiniji način za montiranje budućih svemirskih misija, preneli su državni mediji.

2021. godine, ono što je možda bilo slično svemirskom brodu, odletelo je na ivicu svemira i vratilo se na Zemlju istog dana u misiji koja je takođe uglavnom držana u tajnosti. Sleteo je na Zemlju „horizontalno“, prema tadašnjem glavnom kineskom kosmičkom izvođaču.

Komentatori na kineskim društvenim mrežama spekulišu da Peking razvija svemirski brod poput X-37B američkog vazduhoplovstva, autonomni svemirski avion koji može da ostane u orbiti godinama.

X-37B bez posade i za višekratnu upotrebu vratio se na Zemlju u novembru prošle godine u svojoj šestoj i najnovijoj misiji, nakon više od 900 dana u orbiti.