Ukrajina kaže da je oborila hipersoničnu rusku raketu sistemom Patriot

Ukrajina kaže da je oborila hipersoničnu rusku raketu sistemom Patriot

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je po prvi put rusku hipersoničnu raketu tokom napada na prestonicu Kijev ove nedelje, saopštile su u subotu Vazduhoplovstvo, prenosi Rojters.

Kinžal, što na ruskom znači „bodež“, jedno je od šest oružja „sledeće generacije“ koje je predstavio predsednik Vladimir Putin 2018. godine kada se ruski lider pohvalio da ga ne može oboriti nijedan od svetskih sistema protivvazdušne odbrane.

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk rekao je da je Kh-47 Kinžal oboren u četvrtak uveče iznad regiona izvan Kijeva. Vazduhoplovstvo je saopštilo da ga je oborio američki sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

„Čestitam ukrajinskom narodu na istorijskom događaju. Da, oborili smo ‘bez premca’ Kinžala“, rekao je on u aplikaciji Telegram.

Američki sistem Patriot je jedan od niza sofisticiranih jedinica protivvazdušne odbrane koje je isporučio Zapad da pomognu Ukrajini da odbije višemesečnu rusku kampanju vazdušnih udara koja je ciljala kritičnu infrastrukturu, elektroenergetske objekte i druge lokacije.

Stotine civila ubijeno je u napadima koje je Rusija pojačala u oktobru uoči zime. Štrajkovi nisu uspeli da osakate električnu mrežu, ali su izazvali velike prekide struje i druge prekide. Rusija negira da je ciljala civile.

Rusija, koja nije odmah komentarisala izjavu Ukrajine o Kinžalu, u prošlosti se hvalila da raketa nema ekvivalent na Zapadu.

Balistička raketa sa vazdušnim lansiranjem, koja može da dostigne brzinu do 10 maha (12.350 kilometara na sat), sposobna je da nosi nuklearne ili konvencionalne bojeve glave. Ima prijavljeni domet od 1.500 do 2.000 km.

Ukrajina je saopštila da je projektil ispaljen tokom napada dronom na Kijev i druge gradove u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

Vazduhoplovstvo ranije nije otkrilo da je za napad korišćen Kinžal, iako su kijevski zvaničnici odmah rekli da je umešana balistička raketa.

Vazdušni napad u četvrtak usledio je manje od dan nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za neuspeli pokušaj ubistva predsednika Vladimira Putina u napadu dronom na citadelu Kremlja u Moskvi i zapretila da će uzvratiti.

Moskva je od tada optužila Vašington za umešanost u optužbe koje negiraju i Ukrajina i Sjedinjene Države.

Rusija je već intenzivirala napade bespilotnim letjelicama i raketama na ukrajinske regione tokom protekle sedmice dok se Kijev priprema da pokrene kontraofanzivu protiv ruskih snaga koje su se ukopale na delove okupirane zemlje na jugu i istoku.

Američki projektili Patriot isporučeni su Ukrajini tek prošlog meseca, rekli su zvaničnici.

Rakete Kinžal korišćene su u nekoliko navrata u Ukrajini. Prva poznata upotreba oružja u borbi bila je kada je Rusija rekla da je ispalila projektil na deponiju municije u jugozapadnoj Ukrajini 19. marta 2022.

Ranije se smatralo da ukrajinsko vazduhoplovstvo nije u stanju da obori balističke rakete, koje je Rusija koristila za udare na stambena naselja i elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine.

Vazduhoplovstvo je u subotu saopštilo da je u napadu preko noći oborilo osam dronova Šahed koje je lansirala Rusija na istočne i jugoistočne ukrajinske regione.