Zelenski se sastao sa delegacijom američke države Juta

Zelenski se sastao sa delegacijom američke države Juta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je sastanak sa delegacijom američke države Juta, koju predvodi predsednik Senata države Stjuart Adams. U delegaciji su bili i predstavnici privrednih i dobrotvornih organizacija, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Telegramu, javlja Ukrinform.

„Ovakve posete su signal podrške našoj zemlji ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom nivou“, istakao je predsednik Ukrajine.

Šef države je u ime ukrajinskog naroda zahvalio Sjedinjenim Državama na podršci koju pružaju Ukrajini.

„Želeo bih da vam se zahvalim u ime ukrajinskog naroda, jer naše društvo, svi osećamo i oslanjamo se na vašu podršku – podršku Sjedinjenih Država od samog početka rata punih razmera, od samog početka Ruska agresija“, naglasio je Zelenski.

Kako je saopštila Kancelarija predsednika Ukrajine, Zelenski je napomenuo da SAD pomažu Ukrajini ne samo na nivou savezne vlade, već i na nivou pojedinačnih država. To uključuje, između ostalog, projekte rekonstrukcije stambenih objekata, pomoć interno raseljenim licima i humanitarnu podršku.

Obraćajući se delegaciji, šef države je pozvao američke kompanije da što pre aktivno ulažu u Ukrajinu i otvaraju nova radna mesta.

„Za nas je važno da otvaramo nova radna mesta. Ako možete da pomognete sa ovim, molim vas učinite to. Ovo je takođe doprinos našoj pobedi“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebna podrška privatnog biznisa da obnovi domove, škole i univerzitete koje je uništio agresor, kao i energetsku infrastrukturu uništenu usled ruskog raketnog terora.

„Pozivam vas da investirate u ukrajinsku poljoprivrednu industriju i IT sektor. Takva saradnja će biti obostrano korisna“, naglasio je Zelenski.

Između ostalog, predsednik Zelenski je obavestio predstavnike Jute o situaciji u Ukrajini. Stranke su razmenile mišljenja o koracima koje bi predstavnici Jute mogli da preduzmu kako bi pomogli Ukrajini da pobedi agresora.

Pored toga, Zelenski je istakao da bi pozdravio produbljivanje bilateralne saradnje sa američkim preduzećima u oblasti proizvodnje naoružanja i razvoja novih odbrambenih tehnologija.

„Otvoreni smo za ovo. Pozivamo vas“, dodao je predsednik Ukrajine.

Nakon sastanka, šef države je zaključio da Ukrajina ima dovoljno mogućnosti – humanitarnu podršku, pomoć u rekonstrukciji, političku saradnju – da zajedno radi za zajedničke interese Ukrajinaca i Amerikanaca.