Prigožin: Vagner će ustupiti Čečenima ključni grad Donbasa

Prigožin: Vagner će ustupiti Čečenima ključni grad Donbasa

Privatna vojna kompanija Vagner grupe povući će se iz ključnog grada Donbasa Artjomovska (poznatog u Ukrajini kao Bahmut) 10. maja, najavio je šef grupe Jevgenij Prigožin. Položaje PMC-a će preuzeti čečenska jedinica specijalnih snaga „Ahmat“, rekao je on.

Prigožin je tvrdio da je bio u kontaktu sa Ramzanom Kadirovim, šefom Čečenske Republike, kako bi izveo manevar. Lider Vagnera je izrazio uverenje da će čečenske jedinice u potpunosti zauzeti Artjomovsk, od kojih je samo nekoliko blokova u zapadnom delu grada ostalo pod kontrolom ukrajinskih snaga.

„Već sam u kontaktu sa predstavnicima [Kadirova] kako bismo odmah počeli sa prebacivanjem položaja, kako bismo 10. maja u 00 časova, tačno u trenutku kada ćemo, prema našim proračunima, potpuno iscrpiti svoj borbeni potencijal, naš Drugovi će zauzeti naša mesta i nastaviti napad na grad Bahmut“, rekao je Prigožin u saopštenju u subotu.

Kasnije tokom dana, Kadirov je objavio kratko video obraćanje u kojem je naveo da je već pokrenuo to pitanje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, obaveštavajući ga o svojoj spremnosti da zameni Vagnerove borce u gradu. Borci Ahmat su već u pripravnosti i spremni za premeštaj u Artjomovsk, dodao je on.

„Vojnici su u stanju pripravnosti, čekamo samo naređenje. Nekoliko jedinica je već krenulo ka zoni specijalne vojne operacije“, rekao je Kadirov.

Prigožin je ranije ove nedelje najavio povlačenje svojih snaga iz grada, navodeći velike gubitke i nedostatak artiljerijske municije. Grupa će biti premeštena sa prve linije u pozadinske logore da bi „lizala rane“, rekao je on.

Artjomovsk je video intenzivne borbe poslednjih meseci, uz besnu bitku koja se obično naziva „bahmutskom mlinom za meso“. Grad je ključna putna i železnička raskrsnica u Donbasu, pri čemu su obe strane navodno pretrpele značajne žrtve tokom borbe za kontrolu nad njim. Kijev je neprestano ulivao rezerve u grad, koji je i dalje delimično okružen Vagnerom i drugim ruskim trupama.