Hiljade Izraelaca protestuje zbog planova za zakonske promene vlade

Hiljade Izraelaca protestuje zbog planova za zakonske promene vlade

Desetine hiljada Izraelaca okupilo se u subotu na demonstracijama protiv spornog vladinog plana da revidira pravosuđe, zahtevajući da se promene ukinu, a ne da se odlažu.

Protesti se održavaju na nedeljnoj bazi veći deo godine i nastavljeni su uprkos tome što je premijer Benjamin Netanjahu u martu najavio da odlaže predloge za postizanje kompromisnog sporazuma.

Organizatori protesta, koji su sada u 18. nedelji, kažu da žele da pojačaju pritisak na Netanijahuovu vladu i zakonodavce nakon što je parlament nastavio sa radom ove nedelje nakon jednomesečne pauze.

U Tel Avivu, izraelskom komercijalnom centru i epicentru protesta, demonstranti su držali veliki transparent obraćajući se Netanjahuu na kojem je pisalo: „Nikada nećeš biti diktator!

Plan bi dao Netanjahuu, kome se sudi po optužbama za korupciju, i njegovim partnerima u najtvrdokornijoj koaliciji Izraela u njegovoj istoriji, konačnu reč pri imenovanju sudija. To bi takođe dalo parlamentu, koji kontrolišu Netanjahuovi saveznici, ovlašćenje da poništava odluke Vrhovnog suda i ograničava sposobnost suda da preispituje zakone.

Plan je gurnuo Izrael u jednu od svojih najgorih domaćih kriza, otvorivši dugotrajne društvene pukotine i stvorivši nove. Dok je zamrzavanje zakona donekle ublažilo tenzije, Netanjahuovi saveznici ga guraju da nastavi sa remontom. Čini se da razgovori koji su u toku, čiji je cilj bio izlazak iz krize, nisu dali nikakve rezultate.

Široki deo izraelskog društva, uključujući poslovne lidere i tehnološki sektor u procvatu, kritikovao je predložene promene. Vojni rezervisti su zapretili da se neće pojaviti na dužnosti ako plan bude odobren. Desetine hiljada ljudi, uglavnom sekularnih Izraelaca srednje klase, redovno se pridružuju masovnim protestima protiv plana.