Policija uhapsila republikanskog lidera uoči krunisanja kralja Čarlsa

Policija uhapsila republikanskog lidera uoči krunisanja kralja Čarlsa

Britanska policija uhapsila je Grejema Smita, vođu antimonarhijske grupe Republika, i niz drugih pojedinaca u okviru, kako su nazvali, „značajne policijske operacije” uoči krunisanja kralja Čarlsa u subotu.

Desetine hiljada ljudi okupilo se da bodri kraljevsku povorku i vojnu paradu povodom krunisanja kralja Čarlsa u subotu u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, najvećem svečanom događaju koji se održava u britanskoj prestonici poslednjih 70 godina.

Šef londonske policije Mark Rouli upozorio je u petak da će postojati „veoma niska tolerancija na poremećaje”. Više od 11.000 policajaca u patroli u centru Londona.

Policija nije potvrdila hapšenje Smita, ali je na Tviteru objavila da je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su izazvale smetnju u javnosti i tri osobe zbog sumnje da su posedovale predmete za nanošenje krivične štete.

Republika je saopštila da je pet njenih pristalica uhapšeno, a stotine njenih plakata zaplenjeno.

Fotografija objavljena na Tviteru prikazuje Smita kako sedi na zemlji okružen grupom policajaca. Policajac na mestu događaja u blizini Trafalgar skvera rekao je da su tri republička demonstranta uhapšena zbog nošenja farbe.

Rojtersov fotograf je rekao da je uhapšeno i nekoliko demonstranata iz ekološke grupe Just Stop Oil.

Rouli je rekao da će policija preduzeti mere ako demonstranti pokušaju da „ometaju uživanje i proslavu“ značajnog broja ljudi.