Finska odgovorila na negodovanje Ruske Federacije zbog „napada“ na konzulat

Finska odgovorila na negodovanje Ruske Federacije zbog „napada“ na konzulat

Ministarstvo spoljnih poslova Finske u petak je zvanično odgovorilo na notu ruske ambasade o navodnom vandalskom činu nad ruskim konzulatom na Alandskim ostrvima.

Kako prenosi „Evropska pravda“, ovu informaciju listu Helsingin Sanomat prenela je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Finske Sirpa Najberg.

„Ustaljena je praksa da kada neka zemlja pošalje takvu notu, mi na nju odgovorimo. Odgovorili smo i Rusiji i izjavili da ozbiljno shvatamo ovaj incident i informaciju prosledili policiji“, rekla je predstavnica agencije.

Ona je dodala da incident istražuje policija Alandskih ostrva, a o incidentu su obaveštene i vlasti te teritorije.

Incident se dogodio u konzulatu Ruske Federacije u gradu Marijehamnu kasno u nedelju uveče. Kako je saopštila policija, nepoznate osobe su otrgnule poštansko sanduče konzulata sa šaltera, a u okvir prozora bacile flašu piva, usled čega je prozor polomljen.

Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju u sredu navelo da su nepoznate osobe bacile „eksplozivnu zvučnu napravu kao i druge predmete” na teritoriju konzulata u Mariehamnu, nazvavši to „činom vandalizma”.

Posle incidenta, Rusija je poslala notu Finskoj sa zahtevom da preduzme mere.

Treba napomenuti da se u Mariehamnu, glavnom gradu Alandskih ostrva – regionu švedskog govornog područja u okviru Finske – više od 400 dana za redom održavaju akcije pod lokalnim ruskim konzulatom, protestujući protiv njegovog agresivnog rata.

Između ostalog, grupa finskih državljana registrovala je peticiju za zatvaranje ruskog konzulata u Marijehamnu.