Prvi put posle 20 godina laburisti imaju najviše mandata u vlasti u Engleskoj

Prvi put posle 20 godina laburisti imaju najviše mandata u vlasti u Engleskoj

Laburistička partija Velike Britanije postala je najveća partija na lokalnom nivou na lokalnim izborima u 230 lokalnih vlasti u Engleskoj, dok su konzervativci – partija moći u Vestminsteru – pretrpeli potpuni poraz, prenosi „Evropska istina” pozivajući se na Bi-Bi-Si.

Rezultati glasanja u 229 od 230 lokalnih odbora pokazuju da je Konzervativna partija izgubila većinu u njih 48, izgubila je ukupno više od 1.000 lokalnih poslanika i većinu u 48 veća – više od najgorih predviđanja političke moći.

Umesto toga, laburisti su osvojili 536 mesta i većinu u 22 saveta, uključujući ključne oblasti kao što su Svindon, Plimut, Medvej i Stouk na Trentu, gde se političar nada uspehu na sledećim opštim izborima.

Osim toga, opoziciona Liberalno demokratska partija osvojila je dodatnih 405 poslanika i većinu u 12 veća, a Zeleni će prvi put u istoriji imati apsolutnu većinu u lokalnoj vlasti Mid Safolka, napominje Bi-Bi-Si.

Prema prognozama emitera, laburisti će na lokalnim izborima u Engleskoj osvojiti ukupno 35 odsto glasova, konzervativci 26 odsto, a Liberalno demokratska partija 20 odsto. Ovo je najveća prednost laburista u odnosu na konzervativce na izborima od 2010. godine.

Lider laburista Keir Starmer već je rekao da je njegova stranka na putu da pobedi na sledećim opštim izborima i da je sada najveća stranka u lokalnim vlastima, prestigavši konzervativce prvi put od 2002. godine.

Lokalni izbori u Engleskoj prvi su veliki izazov za aktuelnog lidera Konzervativne stranke Rišija Sunaka od njegovog izbora u oktobru 2022. On je ranije priznao da je razočaran porazom svojih političkih snaga i da će nastaviti da sprovodi program svoje vlade.