Katar šalje pomoć u Sudan, pomaže u evakuaciji usred borbi

Katar šalje pomoć u Sudan, pomaže u evakuaciji usred borbi

Katar je uputio pomoćni let u Sudan noseći oko 40 tona hrane i otišao sa 150 evakuisanih rano u subotu dok se nastavljaju borbe između dva generala koji se bore za vlast u toj afričkoj državi, piše AP.

Katarski Emiri Air Force C-17 Globemaster sleteo je u Port Sudan, oko 670 kilometara severoistočno od sudanske prestonice Kartuma razorene nasiljem. Lučki grad je pošteđen u borbama i postao je jedna od retkih bezbednih tranzitnih tačaka iz zemlje, bilo vazdušnim putem ili brodovima koji prelaze Crveno more ka Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Evakuisani su se ukrcali u C-17 sa livrejom Katar ervejza, dugolinijskog avioprevoznika ove zemlje bogate energijom. Oni koji su razgovarali za Asošiejted pres opisali su da su se suočili sa „veoma zastrašujućim, zastrašujućim“ uslovima pokušavajući da napuste Kartum na aerodrom.

„I dalje smo se suočavali sa mnogim poteškoćama zbog nedostatka bezbednosti u zemlji zbog zaokupljenosti snaga bezbednosti borbama. Na putu nas je suočila rulja“, rekao je Nemat Alah Saber Ibrahim, evakuisani sudanski lekar koji živi u Kataru. „Osim tereta putovanja i različitih kontrolnih punktova i snaga bezbednosti i snaga za brzu podršku. Ali hvala Bogu da smo bezbedno stigli u luku Sudan.

Sukob je počeo 15. aprila nakon meseci eskalacije tenzija između vojske, koju predvodi general Abdel-Fattah Burhan, i rivalske paravojne grupe pod nazivom Snage za brzu podršku, kojom komanduje general Mohamed Hamdan Dagalo. Borbe su pretvorile urbana područja u bojna polja. Strane vlade su požurile da evakuišu svoje diplomate i hiljade stranih državljana iz Sudana.

Uprkos ponovljenim objavama prekida vatre, zaraćene strane su pokazale malo posvećenosti čak ni kratkoročnim obećanjima da će prekinuti borbe. Katar je u prošlosti vodio mirovne pregovore u Sudanu između zaraćenih strana u regionu Darfura, kao i onih između Sudana i Južnog Sudana.

„Odlazimo, ali nažalost Kartum je u teškoj situaciji. Kartum je gotov“, rekao je Aliah Helelo, još jedan sudanski stanovnik Katara koji je evakuisan. „Odlazimo sa srcem u rukama. Ostavili smo svoje porodice i plašimo se za njih. Ali hvala Bogu. Molim se da Bog osveti i kazni one koji su ovo izazvali.”

Hrana koju su katarski vojni avioni dovozili u Sudan uključivali su kese pirinča, urme, ulje, sočivo i paradajz sos. Glad postaje problem u Sudanu jer prodavnice ostaju zatvorene usred borbi, a hrana je oskudna. Cene širom zemlje „navodno rastu u nebo, čineći kritičnu robu nedostupnom za mnoge ljude“, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

Kaled Mahmud Osman, zamenik šefa misije u ambasadi Sudana u Kataru, rekao je novinarima okupljenim u prostranoj katarskoj vazdušnoj bazi Al-Udeid pre leta da je pomoć u hrani „od najvećeg značaja za naš narod“.

„U Sudanu, ovo su neki od nemilih događaja izazvanih pobunom Snaga za brzu podršku, koji su uticali na živote civila u svim sudanskim gradovima, a posebno u Kartumu, u bolnicama, kvartovima, na pijacama i u oblastima koje snabdevaju hranom iz sela,“ rekao je.

„Molimo svemogućeg Allaha da uskoro zavlada mir u Sudanu, da podrži sudanske oružane snage, da se pobrine za pobunjenike ili bi se oni predali. Mislim, da će položiti oružje na milost i nemilost civilima.

Odvojeno, Svetska zdravstvena organizacija je to saopštila i Ujedinjeni Arapski Emirati su u petak isporučili hitne medicinske potrepštine u vrednosti od oko 444.000 dolara u Sudan na međunarodni aerodrom Port Sudan. SZO je saopštila da je pošiljka dovezena neposredno pre početka borbi „iscrpljena posle nekoliko dana s obzirom na broj povređenih“.