Pridržavanje zdravom načinu života smanjuje recidiv raka dojke, smrtnost

Pridržavanje zdravom načinu života smanjuje recidiv raka dojke, smrtnost

Najsnažnije pridržavanje preporuka o načinu života za prevenciju raka povezano je sa smanjenjem recidiva bolesti i mortaliteta među pacijentima sa visokorizičnim karcinomom dojke, prema studiji objavljenoj na mreži 4. maja u JAMA Network Open.

Rikki A. Cannioto, dr, Ed.D., iz Sveobuhvatnog centra za rak u Rosvell Parku u Buffalu, Njujork, i kolege su ispitali da li se pridržavanje preporuka za prevenciju raka prije, tokom i godinu i dvije nakon liječenja raka dojke je bio povezan sa recidivom bolesti ili mortalitetom u prospektivnoj, opservacionoj kohorti Studiji o ishrani, vežbanju, životnom stilu i prognozi raka. Učesnici su uključivali 1.340 pacijenata koji nisu bili na hemoterapiji sa patološkim stadijumom I do III visokog rizika od raka dojke (65,3 odsto je imalo rak dojke pozitivan na hormonske receptore). Agregirani rezultat indeksa životnog stila sastavljen je od podataka iz četiri vremenske tačke i sedam varijabli životnog stila.

Istraživači su otkrili da su pacijenti sa najvišim u odnosu na najniže rezultate indeksa načina života doživeli značajno smanjenje recidiva bolesti i mortaliteta (odnos rizika, 0,63 i 0,42, respektivno) u vremenski zavisnim multivarijabilnim analizama.

„Najsnažnije pridržavanje preporuka za pušenje, fizičku aktivnost, unos voća i povrća i konzumaciju napitaka zaslađenih šećerom je najkonzistentnije povezano sa poboljšanim ishodima“, pišu autori. „Važno je da su značajne prednosti preživljavanja dosledno primećene kod pacijenata kojima je dijagnostikovan agresivniji podtip raka dojke.“

Nekoliko autora je otkrilo finansijske veze sa farmaceutskom industrijom; studiju je delimično finansirao Amgen.