EU dogovorila paket municije od milijardu evra za Ukrajinu

EU dogovorila paket municije od milijardu evra za Ukrajinu

Članice EU dogovorile su mehanizam finansiranja koji bi podrazumevao da Ukrajina dobije municiju u vrednosti od milijardu evra kao deo plana pomoći bloka, navodi se u saopštenju Saveta EU u petak. Očekuje se da paket uključuje uglavnom artiljerijske metke kalibra 155 mm i rakete „ako se to zahteva“.

Ovo dolazi kao dodatak municiji u vrednosti od milijardu evra koju su članice bloka pristale da pošalju Kijevu iz sopstvenih zaliha u aprilu.

„Zajedno sa prethodnom odlukom da brzo obezbedimo municiju iz postojećih zaliha, u tu svrhu izdvajamo 2 milijarde evra, čime ukupna vojna podrška EU Ukrajini iznosi 5,6 milijardi evra“, rekao je visoki diplomata EU Žozep Borel.

Municiju će kupovati i isporučivati članice EU, objašnjava se u saopštenju i dodaje da će za nadoknadu, ugovori o nabavci ili narudžbenici morati da budu zaključeni do 30. septembra 2023. Municiju se može kupovati samo od „privrednih operatera osnovanih u EU ili Norveška“, saopštio je Savet EU.

Ova mera dolazi kao deo višedelne šeme koju je Savet usvojio 20. marta, a koja je imala za cilj da ukrajinskim snagama obezbedi milion metaka artiljerijske municije u roku od 12 meseci.

Šema je u početku izazvala neka neslaganja među državama članicama EU, a Francuska je navodno zahtevala kompenzaciju za snabdevanje koju Kijev nikada nije ni tražio, navodi poljska novinska agencija PAP.

Blok je na kraju uspeo da se 13. aprila dogovori oko „prvog koloseka“ plana vrednog milijardu evra. Nedelju dana kasnije, Njujork tajms je izvestio da zapadne nacije ne uspevaju u svojim naporima da obezbede Ukrajini neophodne količine oružja sistema i municije.

Tajms je primetio da se većina obećanih tenkova nemačke proizvodnje Leopard još uvek obnavlja. List navodi da će industrijama EU i SAD trebati „godine da sustignu potražnju” Kijeva, koja je „u suštini neograničena”.

Ukrajina je takođe više puta kritikovala svoje zapadne pristalice zbog kašnjenja i navodnog nedostatka dovoljnih zaliha.

Moskva je, u međuvremenu, više puta upozoravala da će „pumpanje” Kijeva oružjem i municijom samo produžiti sukob i rizikovati opasnu eskalaciju, potencijalno čak i direktnu konfrontaciju između Rusije i NATO-a.