Oglasile se Misije Rusije i SAD pri OEBS-u  o Kosovu

Oglasile se Misije Rusije i SAD pri OEBS-u o Kosovu

Šef misije Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič istakao je da Priština, kako je rekao, nije zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom, ni za ispunjavanje ranije preuzetih obaveza.

On je na Tviteru napisao da ishod “mora biti u interesu srpskog naroda“, kao i “odobren od strane Saveta bezbednosti UN“.

S druge strane, zamenica šefa Misije SAD pri OEBS-u Kortni Ostrijen je, kako je rekla, uz žaljenje konstatovala “beskorisnu retoriku u vezi sa izborima 23. aprila u opštinama na severu Kosova, usmerenu posebno na rukovodstvo, osoblje i operacije OEBS-a“.

U saopštenju Misije SAD pri OEBS-u navodi se da SAD traže mir, pravdu i prosperitet na Kosovu, koje je, potpuno integrisano u međunarodnu zajednicu i “slobodnu, otpornu i naprednu“ Evropu.

Ona je dodala i da se “samo slušanjem zvaničnika zemlje domaćina u saradnji sa Misijom OEBS-a na Kosovu“ u potpunosti razumeti dinamika na terenu.

„Pozdravljamo ovu praksu i ohrabrujemo da se ona nastavi i ubuduće. Nažalost, Kosovo nije član ovog tela i zbog toga nije u mogućnosti da govori samo za sebe na ovom forumu. Radujemo se danu kada će Kosovo biti država članica OEBS-a i možemo se direktno obratiti ovom forumu kao takvom“, rekla je Ostrijen.