Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je Poljskoj notu u vezi sa blokadom graničnog prelaza

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je Poljskoj notu u vezi sa blokadom graničnog prelaza

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je notu poljskim kolegama u vezi sa protestnom akcijom poljskih prevoznika, koji su od 4. maja blokirali kretanje kamiona kroz najveći punkt Dorogusk-Jagodin.

Ovo je saopštio zamenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukturu Sergej Derkač, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na agenciju „Interfaks-Ukrajina“.

„Žalbe i zahtevi koje iznose poljski prevoznici nisu relevantni. Radimo pod jednakim i paritetnim uslovima sa poljskim prevoznicima, tako da ne vidimo razlog da blokiramo kontrolni punkt“, rekao je on.

Prema rečima zamenika ministra, sa svoje strane, zamenik premijera, šef Ministarstva za rekonstrukciju Oleksandr Kubrakov pripremio je pismo ministru infrastrukture Poljske Andžeju Adamčiku.

Kako je istakao Derkač, elektronski red na punktu pre početka protesta činilo je 3.300 vozila koja su za pet dana trebalo da pređu granicu.

Trenutno se red skraćuje zbog činjenice da su ukrajinski prevoznici prinuđeni da idu na druge kontrolne punktove.

On je dodao da se još ne zna kako će se u bliskoj budućnosti rešiti pitanje JP „Dorogusk-Jagodin”.

Prema podacima Ukrtransbezpeke, od 5. maja u opštem redu na punktu bila su 2.782 automobila, a u redu za veterinarsku kontrolu 454 automobila.

Tokom proteklog dana iz Poljske je iz opšteg reda mogao da napusti 661 automobil, a iz veterinarskog nijedno. Sistem daje očekivano vreme stajanja u opštem redu duže od 5,5 dana, u veterinarskom redu duže od 12 dana.

Prevoznici koji protestuju sa poljske strane zahtevaju obnavljanje sistema dozvola za ukrajinske prevoznike. Osim toga, zahtevaju da se zabrani ulazak beloruskih i ruskih poluprikolica. Protest je registrovan do 3. juna.

Podsetimo, poljski vozači blokirali su „Jagodin – Dorogusk” u septembru prošle godine jer su se formirali redovi usled olakšavanja prolaska ukrajinskih prevoznika sa poljske strane. U aprilu je kontrolni punkt zapretio da će blokirati poljske poljoprivrednike usred krize žitarica.