Sirija: Izraelski udari pogodili provinciju Homs

Sirija: Izraelski udari pogodili provinciju Homs

Izraelski vazdušni napadi za koje se sumnja da su gađani sirijsku provinciju Homs rano u subotu, javili su državni mediji, piše AP.

Sirijska državna novinska agencija SANA saopštila je da je protivvazdušna odbrana zemlje odgovorila na izraelske projektile na nebu iznad Homsa i oborila neke od njih. Nije odmah jasno da li ima žrtava.

Provladin radio Šam FM saopštio je da su požari izbili južno od grada Homsa kao rezultat štrajkova i da su se „uzastopne eksplozije čule iz tog područja“.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da su izraelske rakete uništile skladište municije koje pripada libanskoj militantnoj grupi Hezbolah na vojnom aerodromu u selu Homsa.

Opservatorija je saopštila da je to drugi put da je Izrael gađao to mesto za mesec dana. Državni mediji su 2. aprila izvestili da su izraelski vazdušni napadi pogodili nekoliko lokacija u Homsu, ranivši pet vojnika. Opservatorija je saopštila da su dva člana Hezbolaha ubijena u ranijem napadu.

Izraelske vlasti nisu odmah objavile napade.

Izrael, koji je obećao da će zaustaviti iransko učvršćivanje u susedstvu, poslednjih godina je izveo stotine napada na ciljeve u delovima susedne Sirije pod kontrolom vlade, ali ih retko priznaje.

Ranije ove godine, sumnjivi izraelski udari u Siriji su se intenzivirali, što je kulminiralo razmjenom na granici 8. aprila, kada je izraelska vojska saopštila da su njene snage napale ciljeve u Siriji nakon što je šest raketa lansirano iz južne Sirije prema Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael.

Sirijski provladini mediji saopštili su u ponedeljak da je Izrael granatirao ciljeve u južnoj Siriji u blizini Golanske visoravni, uzrokujući neodređenu materijalnu štetu.