Katarski šeik Džasim podneo konačnu ponudu za Mančester junajted

Katarski šeik Džasim podneo konačnu ponudu za Mančester junajted

Šeik Džasim Bin Hamad Al Tani, sin bivšeg katarskog premijera, podneo je svoju poslednju ponudu za Mančester junajted neposredno pre roka u petak, rekla je za Rojters osoba upoznata sa tim.

Osim što nudi cifru za kupovinu engleskog fudbalskog kluba Premijer lige, predlog šeika Jasima takođe uključuje plan za dalji značajan iznos dodatnog kapitala i ulaganja u infrastrukturu, rekao je izvor Rojtersu, tražeći anonimnost jer je stvar poverljiva.

Izvor je dodao da je ponuda za 100% kluba i da će otkloniti sav dug.

Mančester junajted i Rejn grupa, investiciona banka koja vodi proces nadmetanja, nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Finansijski detalji konačne ponude nisu zvanično otkriveni.

Ponuda šeika Džasima je manja od tražene cene od 6 milijardi funti (7,54 milijarde dolara) koju su postavili sadašnji vlasnici, porodica Glejzer, preneo je Gardijan ranije tokom dana, dodajući da se smatra da ponuda vredi oko 5 milijardi funti.

Američki vlasnici Mančester junajteda pokrenuli su formalni proces prodaje krajem prošle godine i dobili su nekoliko ponuda, uključujući britanskog milijardera Džima Ratklifa, osnivača proizvođača hemikalija INEOS, i finskog biznismena Tomasa Zilijakusa.

Ski Sports njuz je izvestio da je Retklifova ponuda za većinski udeo u Mančester junajtedu takođe podneta.

INEOS nije odgovorio na zahtev za komentar.

Bilo kakva prodaja Mančester junajteda verovatno bi premašila najveći sportski dogovor do sada, 5,2 milijarde dolara uključujući dug i investicije plaćene za Čelsi, rekli su izvori Rojtersu ranije.

Junajted je četvrti najbogatiji fudbalski klub na svetu, prema analizi kompanije Deloitte. Oni se široko smatraju jednim od najcenjenijih dobara u celom sportu.

Mali deo akcija kluba je kotiran na njujorškoj berzi. Tržišna vrednost kompanije bila je oko 3,4 milijarde dolara, zaključno sa zatvaranjem u četvrtak.

U martu je Rojters izvestio da je šeik Jasim podneo drugu ponudu za kupovinu kluba.