Putin: Rusija neće igrati po „pravilima zapada“

Putin: Rusija neće igrati po „pravilima zapada“

Moskva se neće pridržavati „takozvanih pravila“ koja su izmislile i nametnule „određene zemlje“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u petak, dok je držao govor na sastanku ruskog saveta zakonodavaca u Sankt Peterburgu.

Rusija trenutno trpi „ekonomsku agresiju“ sa strane kolektivnog Zapada, naveo je Putin, pozivajući zakonodavce, kao i druge grane vlasti u zemlji, da rade proaktivno, a ne da pokušavaju da „sačekaju“ ovaj težak period. Krajnji cilj je stvaranje „osnova za dugoročan, samostalan i uspešan razvoj naše zemlje“, naglasio je on.

Međunarodni diplomatski sistem je u poslednje vreme uveliko erodirao, a umesto toga „određene zemlje“ nameću svoja „pravila“, primetio je Putin. „Naši partneri, ili, reklo bi se, već bivši partneri, u nekim zemljama manijakalno ruše zakonski okvir i kanale komunikacije, pokušavajući da svima nametnu svoje stavove i takozvana pravila. Kakva su pravila? … Niko ih nije video“, naveo je on.

Istovremeno, Rusija ne želi da ide u „samoizolaciju“ i ostaje spremna da pošteno sarađuje sa „prijateljskim zemljama“, objasnio je Putin. „Proširićemo pragmatične, ravnopravne, obostrano korisne, isključivo partnerske odnose sa prijateljskim zemljama Evroazije, Afrike i Latinske Amerike.

On je istakao da Rusija ima „mnogo istomišljenika“ u zemljama kolektivnog Zapada, uključujući SAD. „Ipak, elite se ponašaju drugačije. Ali vi i ja znamo da elite ovih zemalja ne vode uvek politiku koja ima za cilj najbolje interese sopstvenog naroda. Ovo će ih proganjati“, upozorio je on.