Južnokorejski lider razmatra opcije o smrtonosnoj pomoći Ukrajini

Južnokorejski lider razmatra opcije o smrtonosnoj pomoći Ukrajini

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel rekao je u petak da je neophodno da se osigura da ruska invazija na Ukrajinu ne uspe i da Seul razmatra svoje opcije kada je reč o smrtonosnoj pomoći Kijevu, piše Rojters.

U govoru u školi Kenedi Univerziteta Harvard petog dana državne posete povodom obeležavanja 70. godišnjice američko-južnokorejskog saveza, Jun je rekao da je ruska invazija kršenje međunarodnog prava i prava Ukrajinaca.

„Treba da dokažemo da takvi pokušaji nikada neće uspeti, da blokiramo dalje pokušaje u budućnosti“, rekao je on, prema simultanom prevodu njegovih primedbi.

Jun je upitan o mogućnosti da Južna Koreja pruži smrtonosnu pomoć Ukrajini, a odgovorio je:

„Pažljivo pratimo situaciju koja se dešava na bojnom polju u Ukrajini i preduzećemo odgovarajuće mere kako bismo podržali međunarodne norme i međunarodno pravo.

„Trenutno pažljivo pratimo situaciju i razmatramo različite opcije.

Jun se u sredu sastao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Beloj kući i Sjedinjene Države su obećale da će Južnoj Koreji dati bolji uvid u svoje nuklearno planiranje u vezi sa bilo kojim sukobom sa Severnom Korejom, usred zabrinutosti zbog rastućeg arsenala projektila i bombi u Pjongjangu. Njih dvojica su razgovarali i o situaciji u Ukrajini.

Jun je rekao Rojtersu u intervjuu prošle nedelje pre odlaska u Sjedinjene Države da bi Seul mogao da proširi svoju podršku Ukrajini osim humanitarne i ekonomske pomoći ako se nađe pod civilnim napadom velikih razmera, signalizirajući promenu u njegovom stavu protiv naoružavanja Ukrajine po prvi put vreme.