Šef Telegrama obećava da će se boriti protiv brazilske zabrane

Šef Telegrama obećava da će se boriti protiv brazilske zabrane

Telegram nije bio u mogućnosti da ispoštuje zahteve brazilskog suda da podeli informacije i uložiće žalbu na odluku kojom je mesindžer zabranjen u zemlji, rekao je izvršni direktor Pavel Durov.

„U Brazilu je sud zatražio podatke do kojih je tehnološki nemoguće doći. Ulažemo žalbu na odluku i radujemo se konačnom rešenju“, rekao je tehnološki preduzetnik rođen u Rusiji u objavi u četvrtak.

Ove nedelje, brazilski Vrhovni sud naložio je prodavnicama aplikacija i telekomunikacionim kompanijama da obustave pristup Telegramu u zemlji. Presuda je usledila nakon što platforma nije ispunila zahtev da se predaju informacije policiji koje se traže za istragu pucnjave u školi visokog profila.

Brazilska policija istražuje onlajn otisak 16-godišnjeg osumnjičenog koji je prošlog novembra ubio četiri osobe i ranio desetak drugih. Navodno je delio ekstremistički sadržaj preko Telegrama i bio je član ekstremno desničarskih grupa na mesindžeru. Vlasti sumnjaju da su drugi ljudi u tim grupama možda podstakli njegovo divljanje oružja.

Durov je primetio da se njegova kompanija u prošlosti suočavala sa zahtevima vlade koji su bili protiv njenih vrednosti u drugim zemljama, kao što su Kina, Iran i Rusija.

„U slučajevima kada se lokalni zakoni protive ovoj misiji ili nameću tehnološki neizvodljive zahteve, ponekad moramo da napustimo takva tržišta“, rekao je on.

Biznismen je obećao da će Telegram zadržati svoj beskompromisan pristup zaštiti privatnosti.

„Bez obzira na cenu, mi ćemo se zalagati za naše korisnike u Brazilu i njihovo pravo na privatnu komunikaciju“, napisao je on.

Telegramova matična kompanija posluje iz Dubaija. Sud u Moskvi je 2018. godine zabranio aplikaciju na zahtev ruskog regulatora za medije, koji se žalio na neuspeh platforme da obezbedi ključeve za šifrovanje bezbednosnim službama.

Kompanija je tvrdila da nije mogla da se pridržava zbog načina na koji aplikacija funkcioniše. Pokušaji da se sprovede ruska zabrana bili su uglavnom neuspešni i ona je ukinuta dve godine kasnije.

U prošlosti je mesindžer izmenio svoj korisnički ugovor u skladu sa zakonima EU o prikupljanju i deljenju metapodataka. Insistira na tome da nema pristup sadržaju poruka i stoga ne može da ga deli. Ruska zabrana je navodno ukinuta nakon što je Telegram uložio više napora da sarađuje sa vlastima u istrazi slučajeva terorizma.