Japanska obećava jaču pomorsku bezbednost usred kineske pretnje

Japanska obećava jaču pomorsku bezbednost usred kineske pretnje

Japan je u petak usvojio novu petogodišnju okeansku politiku koja poziva na jaču pomorsku bezbednost, uključujući jačanje sposobnosti svoje obalske straže i saradnje sa vojskom dok Kina postaje sve snažnija u regionalnim morima, prenosi AP.

U novom Osnovnom planu o okeanskoj politici koji je usvojio kabinet premijera Fumija Kišide takođe se navodi da Japan mora ubrzati razvoj autonomnih podvodnih vozila i robota na daljinsko upravljanje kako bi ojačao svoju sposobnost nadzora.

U njemu se navodi lista pretnji: ponovljeni upadi brodova kineske obalske straže u japanske teritorijalne vode, rastuća neovlašćena pomorska aktivnost „stranih čamaca za istraživanje“ unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone, povećanje zajedničkih vojnih vežbi Kine i Rusije i ponovljena lansiranja raketa Severne Koreje.

„Situacija u okeanu oko Japana je sve napetija“, rekao je Kišida na sastanku o politici u petak. „Vreme je da ujedinimo svoju mudrost između industrije, akademske zajednice i vlade za reformu politike okeana – ili transformaciju okeana.

Takođe je ukazao na potrebu boljeg korišćenja pomorskih resursa za postizanje neutralnosti ugljenika.

Nova politika okeana u skladu je sa novom japanskom strategijom nacionalne bezbednosti koju je Kišidina vlada usvojila u decembru, u velikoj meri odustajući od principa samoodbrane koji je zemlja zadržala u okviru svog posleratnog pacifističkog ustava.

Nova strategija predviđa jačanje vojne moći Japana sa sposobnošću za napad i udvostručenje budžeta za odbranu u roku od pet godina. Strategija takođe poziva na bližu saradnju između vojske i obalske straže u svim vanrednim situacijama u vezi sa Tajvanom ili drugim mogućim sukobima.

Kineski ambasador u Japanu Vu Jianghao pozvao je u petak Japan da se drži podalje od pitanja Tajvana, rekavši da je to ključni nacionalni interes Kine i „crvena linija koju ne treba preći”.

On je za rastuće tenzije oko Tajvana okrivio „strane snage koje su u dosluhu sa tajvanskim snagama za nezavisnost“ i rekao da je njihov krajnji cilj da odvoje Tajvan sa samoupravom, za koji Peking tvrdi, od Kine.

Promena statusa kvo izazvala bi „katastrofalan ishod“, rekao je on na konferenciji za novinare. Ako Japan stane na stranu snaga za nezavisnost, to bi odvelo japanski narod „u vatru“, rekao je on.

Plan o okeanu takođe kaže da sposobnost japanske obalske straže, koja je bila na prvoj liniji graničnih sporova, treba da se poboljša. Obalska straža se često suprotstavlja brodovima kineske obalske straže koji se približavaju spornim ostrvima pod kontrolom Japana u Istočnom kineskom moru, severnokorejskim krivolovcima i špijunskim čamcima za koje se sumnja da su i brodovima ruske obalske straže u blizini spornih severnih ostrva.

Japanska obalska straža se koristi za civilnu policiju na moru, a ne za vojne borbe, a novi planovi koji pozivaju na bližu saradnju sa snagama za samoodbranu izazvali su zabrinutost za njenu ulogu i bezbednost u mogućem sukobu.

Plan o okeanu takođe kaže da Japan treba da bude agresivniji u pogledu podmorskih istraživanja i korišćenja podmorskih resursa za energiju, pozivajući na veće korišćenje ekskluzivne ekonomske zone van teritorijalnih voda za izgradnju vetrogeneratora na moru.

Japan je u više navrata protestovao zbog ulaska kineskih istraživačkih brodova u japanske vode ili u ekskluzivnu ekonomsku zonu neposredno izvan nje zbog očiglednih istraživanja podmorskih naslaga i drugih morskih resursa.